“Makers van herlaadbare wereld” krijgen Nobelprijs voor Chemie

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers, de Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen woensdag in Stockholm bekendgemaakt. Ze krijgen de prijs voor de ontwikkeling van lithiumionbatterijen. “Ze creëerden een herlaadbare wereld”, aldus de Academie.

De Academie wijst erop dat deze lichte, herlaadbare en krachtige batterijen nu overal gebruikt worden: gsm’s, laptops en elektrische voertuigen. “Met hun werk hebben de laureaten van de Nobelprijs Chemie dit jaar de basis gelegd voor een draadloze samenleving zonder fossiele brandstof”, klinkt het. “Deze batterijen hebben een revolutie betekend voor onze levens”, aldus nog de Academie.

Aan de Nobelprijs voor Chemie hangt een bedrag van 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro) vast. De drie laureaten verdelen het prijzengeld onder elkaar. De prijs krijgen ze traditioneel toegekend op 10 december, de dag waarop stichter Alfred Nobel overleed.

Goodenough werd in juli 1922 het Duitse Jena geboren uit Amerikaanse ouders. Hij is de oudste laureaat van de Nobelprijs ooit.

Door jvh
AANGERADEN