FOTO. Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid

  • Schepenen op de groepsfoto: Sabrina Coppens (Sint-Lievens-Houtem), Kathleen Hutsebaut (Kruisem), Mathieu Mas (Oudenaarde), Linda Van den Abeele (Kluisbergen), Tanja Eeckhout (Gavere), Filip Vervaeke (Deinze), Viviane De Preester (Nazareth) en Katelijne Scheirlinckx (Lierde).
Deinze / Nevele / Zulte - Op dinsdag 8 oktober stonden in de stationshal van Oudenaarde meerdere mandatarissen uit Zuid-Oost-Vlaanderen als kleurloze standbeelden opgesteld. Ze vroegen, gekleed in wit en bleek pak, aandacht voor de werelddag Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Van voorbijgangers kregen ze complimenten en wijze spreuken om je goed in je vel te voelen en een dipje te overwinnen. De grauwe bleke pakken kregen terug kleur en brachten een glimlach op het gezicht van de pendelaars. Mensen veerkachtiger maken en het taboe doorbreken over hoe we ons voelen is het doel van deze regionale actie.

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. Eén op drie Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.

Spreuken in het straatbeeld

Pieter Metsu van Logo Gezond+: ‘Tijdens de Vlaamse tiendaagse van de geestelijke gezondheid, van 1 tot 10 oktober, staan dit jaar fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes centraal om mensen even te laten stilstaan. We nodigen iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Misschien heb je ook de spreuken in het straatbeeld, op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars al zien passeren onder de hashtag #SamenVeerkrachtig? Met deze actie willen ze vooral zichtbaarheid creëren en sensibiliseren. Enkele voorbeelden: ‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald maar geleerd’ op de het venster van een school. Of ‘Het beste medicijn, is 3x daags een complimentje’ bij de apotheker.  Of ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’ in de sporthal.’

Samen Veerkrachtig

“Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken”, geven de lokale besturen aan. Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de tiendaagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht,” zegt Lore De Clercq van Logo Gezond+. “Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen. Ik vind dat een mooie gedachte om mee door het leven te gaan.”

Wil je testen hoe je veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar ‘mijn veerkracht’. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan.

Een overzicht van activiteiten die plaats vinden tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid vind je op www.samenveerkrachtig.be.

Logo Gezond+ vzw en Gezonde Gemeenten

Dit is een actie van Logo Gezond+ en de 20 lokale besturen van Deinze, Sint-Martens-Latem, Zulte, De Pinte, Nazareth, Gavere, Kruisem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Kluisbergen, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zwalm, Zottegem, Herzele, Horebeke, Brakel, Lierde, Maarkedal en Ronse

Dit zijn stuk voor stuk Gezonde Gemeenten. Reeds meer dan 200 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten kiezen bij de start van de nieuwe legislatuur voor Gezonde Gemeente. Zo engageren zij zich (opnieuw) om een succesvol lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Meer info: www.gezondegemeente.be

Logo Gezond + wil meer levenskwaliteit en gezonde levensjaren voor iedereen. Daarvoor werkt de vzw samen met de lokale besturen aan een preventief gezondheidsbeleid. Dat doen ze in opdracht van de Vlaamse overheid en binnen het kader van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen. Meer info: www.logogezondplus.be

Contact: Pieter.metsu@gezondplus.be of 0473/87.04.88 – 09/266.70.25

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN
Meest recent