Paniek na schietpartij in Duitsland: “Het is hier echt chaos. We durven zelfs niet uit het raam te kijken”

Bij een schietpartij in het Oost-Duitse Halle zijn woensdagmiddag twee doden gevallen. De dader probeerde tevergeefs een synagoge binnen te vallen en begon op omstaanders te schieten. De politie kon één verdachte oppakken. Inwoners beleven bange uren. “Het is chaos. We durven niet uit het raam te kijken.”

LEES OOK. Zeker twee doden bij schietpartij aan Duitse synagoge op joodse feestdag: één verdachte opgepakt, andere dader(s) gevlucht met auto

De Oost-Duitse stad Halle is woensdagmiddag kort na 12 uur opgeschrikt door een schietpartij waarbij een man het vuur opende aan een synagoge in de Humboltstraße. Hij zou geprobeerd hebben, uitgerekend op de joodse feestdag Jom Kippoer, de synagoge binnen te dringen. Toen dat niet lukte, begon hij op ramen en vensters te schieten. Daarbij vielen minstens twee doden. De politie kon een verdachte oppakken.

Paniek na schietpartij in Duitsland: “Het is hier echt chaos. We durven zelfs niet uit het raam te kijken”
Foto: AP

Chaos

Cameraman Andreas Splett woont in de Humboltstraße in Halle en kon videobeelden maken van de verdachte. Zijn vrouw vertelt: “Om 12 uur hoorden we lawaai in de straat. We dachten eerst dat het herrieschoppers waren, maar toen hoorden we schoten. Voor ons huis, maar ook in de Turkse kebabzaak in het gebouw naast ons”, zegt ze. In die kebabzaak zou volgens de politie één man overleden zijn.

“We weten eigenlijk helemaal niet wat er gebeurd is. Het is hier echt chaos. De telefoon gaat constant. We hoorden net op de tv dat ze één man hebben kunnen oppakken.” Volgens de vrouw zat de synagoge in de straat al helemaal vol voor de joodse feestdag, maar waren er ook nog steeds mensen onderweg. “We weten niet of het een terreurdaad is, we weten niet of het een rechts-extremist is of niet. Wij hebben maar één dader gezien. Hij was lukraak in het rond aan het schieten.

Paniek na schietpartij in Duitsland: “Het is hier echt chaos. We durven zelfs niet uit het raam te kijken”
Foto: REUTERS

Hij leek niet echt op zoek naar specifieke personen. Op een bepaald moment stapte hij in de auto en reed een paar meter verder. Maar toen stapte hij weer uit en begon hij opnieuw te schieten. Daarna reed hij weer verder en stapte hij weer uit om te schieten. Dat heeft hij enkele keren gedaan”, zegt ze.

Angst

De bewoners van de Humboltstraße, maar ook op andere plekken in de stad, worden gevraagd binnen te blijven.

“We mogen niet uit het raam kijken en moeten wegblijven van deuren. Ik kan niet zeggen wat er nu buiten gebeurt. Ik weet niet of er veel politie op straat is. Ik durf echt niet uit het raam te kijken.”

bekijk ook

Beelden opgedoken van dader schietpartij aan Duitse synagoge

Zeker twee doden bij schietpartij aan Duitse synagoge op joodse feestdag

Door Sofie Geusens, Guy Stevens, Jef Van Hoofstat
AANGERADEN