Huiszoekingen in Antwerpen en Gent in onderzoek naar onwettige uitoefening van geneeskunde

Foto: AP

Antwerpen / Brasschaat / Gent -

In Antwerpen en Gent zijn woensdag huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek rond de onwettige uitoefening van geneeskunde. Het gaat over misbruik rond het toedienen van illegale fillers en botox.

In het Gentse zijn woensdag twee personen opgepakt bij drie huiszoekingen in de nasleep van de undercoverreportage van Pano waarin botox en fillers ingespoten worden door personen die dat wettelijk niet mogen. Dat zegt de afdeling Gent van het parket Oost-Vlaanderen.

De wet van 2013 over esthetische ingrepen stelt dat enkel artsen bevoegd zijn om botox en fillers in te spuiten, maar uit het onderzoek van Pano blijkt dat dat niet altijd het geval is. “In elk van de ‘Pano’-undercovers gebeuren strafbare zaken, die vallen onder onwettige uitoefening van de geneeskunde. Er staan celstraffen en boetes op. Het parket is daarom een gerechtelijk onderzoek gestart naar elk van deze zelfverklaarde botox- en fillerspecialisten. Het onderzoek zou trouwens niet alleen gaan over ontwettige uitoefening van de geneeskunde, maar ook over verboden reclamepraktijken”, zegt VRT NWS.

Het Oost-Vlaamse parket bevestigt dat er woensdag voor het onderzoek drie huiszoekingen hebben plaatsgevonden. “De huiszoekingen gebeurden op drie adressen in het Gentse”, zegt parketwoordvoerster Annelies Verstraete. “Daarbij werden restanten van producten aangetroffen, maar verder onderzoek zal moeten uitmaken welke producten het betreft. Het gaat om een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter, en er zijn twee personen meegenomen voor verhoor.”

Het is nog niet duidelijk of de verdachten voorgeleid zullen worden.

Ook in Antwerpen

In Antwerpen en Brasschaat werden drie huiszoekingen uitgevoerd, meldt het parket van Antwerpen. “We hadden vorige vrijdag een dossier ontvangen van de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) over misbruik rond het toedienen van illegale fillers en botox”, klinkt het. In dat onderzoek werd maandag een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van onwettige uitoefening van de geneeskunde en verboden reclame voor implanteerbare hulpmiddelen.

De huiszoekingen waren positief, meldt het parket nog.

Door gjs
VOOR ABONNEES