Kamercommissie keurt noodbegroting voor laatste twee maanden goed

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Kamercomissie Begroting heeft woensdag de voorlopige twaalfden voor de maanden november en december goedgekeurd. De tekst verhuist nu naar de plenaire Kamer.

Sinds de val van de regering eind vorig jaar kon het parlement geen volwaardige begroting meer goedkeuren. Er wordt daarom gewerkt met een noodbegroting, de zogeheten voorlopige twaalfden. Per maand mag er niet meer uitgegeven worden dan een twaalfde van de laatste goedgekeurde begroting, op een aantal gemotiveerde uitzonderingen na.

Voor de maanden november en december moet de Kamer nog groen licht geven. De Kamercommissie Begroting keurde woensdag het ontwerp hiervoor goed. N-VA keurde de noodbegroting niet goed. Volgens de ex-regeringspartij ontsporen de sociale uitgaven omdat een aantal afgesproken maatregelen niet worden doorgevoerd en wordt er extra geld uitgetrokken voor de opvang van asielzoekers omdat er sinds het vertrek van N-VA uit de regering een “lakser” beleid gevoerd wordt. Ook voor Vlaams Belang zijn de extra middelen voor migratie een doorn in het oog.

Groen licht

De andere partijen gaven wel groen licht voor deze technische begroting, die er vooral moet voor zorgen dat de overheid niet stilvalt.

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kreeg opnieuw de vraag welke ontwerpbegroting ons land op 15 oktober zal indienen bij de Europese Commissie. Wilmès herhaalde dat de Europese regels bepalen dat een lidstaat een ontwerpbegroting “bij ongewijzigd beleid” kan indienen als er nog geen regering gevormd is en dus geen echte begroting kan worden opgesteld. De ontwerpbegroting die zal worden overgemaakt is overigens die voor de hele Belgische overheid, met inbegrip dus van de begrotingen van de deelstaten en de lokale besturen.

Door gjs