Hond maakt ons gezonder (en doet langer leven)

Een hond doet je meer bewegen. Foto: shutterstock

Hondeneigenaars leven langer en hebben minder kans op hartproblemen, zo meldt de American Heart Association op basis van twee nieuwe studies. Vooral alleenstaanden hebben baat bij een hond.

De kans op vroegtijdig overlijden is 24 procent kleiner voor mensen met een hond. De kans dat je aan een hartaanval of beroerte sterft, is zelfs 31 procent kleiner. “Dat komt omdat mensen met een hond meer bewegen”, zegt Caroline Kramer van de universiteit van Toronto, Canada. Zij was betrokken bij de eerste studie, waarvoor de gegevens van 3,8 miljoen mensen werden geanalyseerd. “Daardoor hebben ze een betere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte, waardoor hun risico op overlijden door hart- en vaatziekten kleiner is.”

Het meeste baat bij een hond heb je als je ooit al een hartaanval of beroerte hebt gehad. Zeker als alleenstaande, zo blijkt uit de tweede studie op basis van onderzoek bij 182.000 hartpatiënten. “Wie alleen woont met een hond, heeft 33 procent minder kans op een nieuwe hartaanval en 27 procent minder kans op een nieuwe beroerte”, zegt Tove Fall van de universiteit van het Zweedse Uppsala. “Om te vergelijken: wie samenwoont met partner of kind heeft respectievelijk 15 en 12 procent minder kans opnieuw een hartaanval of beroerte te krijgen.”

 

bekijk ook

 

Kitten is doodsbang wanneer ze wordt gewassen, maar wordt al snel getroost door hond

Moedige hond valt beer aan in tuin van buren: “Fijn dat hij ook voor onze veiligheid zorgt”

Door mtm
Meest recent