Elektrische wagen vlug opladen? Rij dan vanaf volgend jaar de E40 af in Aalter

Het Nederlandse bedrijf Fastned gaat een snellaadstation voor elektrische wagens bouwen. Eind 2020 moet het operationeel zijn. Foto: Fastned

Aalter -

Als eerste gemeente in Vlaanderen gaat Aalter volgend jaar een snellaadstation voor elektrische wagens uitbouwen op parking Aard. Op een half uurtje moet de ‘laadklus’ grotendeels geklaard zijn.

De elektrische wagen is in opmars in ons land maar Vlaanderen hinkt wat achter bij de uitbouw van stations waar die wagens op heel korte tijd kunnen opgeladen worden zodat verre verplaatsingen evidenter worden.

“In Nederland en de Scandinavische landen is er een uitgebreid netwerk aan dergelijke snellaadstations, maar in Frankrijk en in ons land is dit een ander verhaal”, weet schepen van Duurzaamheid Kris Ally (CD&V) die zelf met een elektrische wagen rijdt.

Om aan dat gebrek een mouw te passen, wil de gemeente als eerste in Vlaanderen een snellaadstation op het grondgebied.

Concreet gaat het om vier snellaadpalen die acht wagens kunnen bedienen met een uitbreidingsmogelijkheid naar twaalf voertuigen. Het station zal op parking Aard komen, naast het kerkhof, en de Nederlandse specialist Fastned tekent voor de bouw ervan. “We zijn nu bezig met het ontwerp van het station waarna een omgevingsvergunning zal aangevraagd worden zodat de bouw in de loop van 2020 effectief kan starten om eind dat jaar operationeel te zijn.”

Concessie

“Volgend jaar zal ook een concessie uitgeschreven worden voor de uitbating ervan zodat ook de gemeente er iets aan verdient”, klinkt het.

Met het laadstation zal het mogelijk worden om een elektrische wagen op 20 tot 25 minuten voor 80 procent op te laden, iets wat nu 3 tot 4 uur kan duren. “We mikken niet zozeer op de lokale gebruiker, maar op de automobilist op de E40 die in Aalter kan afrijden om de wagen op te laden. Gedurende die wachtperiode kan er dan iets gedronken worden op de Aalterse Markt”, besluit Ally die in Aalter ook nog een autodeelproject voor elektrische wagens aankondigt.

Door mye
TOP 10 MEEST GELEZEN