Ontsnappen aan camera’s wordt zo wel héél moeilijk: badstad heeft forse investering in petto

Bijna alle camera’s zullen een zicht van 360 graden hebben. Foto: jve

Blankenberge -

Het lokaal bestuur gaat tot en met 2022 bijna 900.000 euro investeren in een fors uitgebreid cameranetwerk. Het ambitieus plan passeerde dinsdag de politieraad. Concreet wordt het netwerk opgetrokken van vier naar zestien vaste bewakingscamera’s. Opvallend: tegen 2021 moet de volledige Zeedijk onder camerabewaking staan. “Dit is een inhaalbeweging”, zegt burgemeester Dumery.

Het gebrek aan een degelijk cameranetwerk is al enkele jaren een heikel punt. De volledige binnenstad telt amper vier vaste bewakingscamera’s. Recentelijk werden nog eens vijf ANPR-camera’s geïnstalleerd. Dat is klein bier tegenover buurgemeenten: Knokke-Heist telt er nu 43. Op termijn willen ze dat verder uitbreiden naar 63 camera’s.

Achterstand goedmaken

Blankenberge heeft nu een plan klaar om het netwerk fors uit te breiden. Tegen 2022 zal het aantal vaste bewakingscamera’s verviervoudigen, dus zestien stuks in plaats van vier. Daarnaast wordt er ook nog een mobiele camera aangekocht.

“We telden een achterstand op andere steden en gemeentes. Daarom doen we nu een inhaalbeweging”, vertelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “De politie kan zo een pak professioneler en gerichter werken. Er komt in Blankenberge veel volk over de vloer, dus de investering voor dit project is meer dan gerechtvaardigd. Camera’s bestrijden criminaliteit en leveren een veiligheidsgevoel op.

Voor ons was dit een van onze prioriteiten.”

De meeste vaste camera’s zullen een zicht van 360 graden hebben en worden geïnstalleerd op strategische plekken. Uitgaansbuurten, bijvoorbeeld. Of plekken waar veel passage of overlast is.

Het plan kwam tot stand na samenwerking tussen de politie, de stadsdiensten en een studiebureau. De beelden kunnen ook helpen om tijdens de zomer aan crowd control te doen.

Het lokaal bestuur investeert verspreid over drie jaar bijna 900.000 euro in het nieuwe netwerk. De meest ingrijpende fase vindt plaats in 2021: dan wordt de hele Zeedijk voorzien van extra bewaking. Ter voorbereiding wordt daar alvast een glasvezelnetwerk aangelegd. “Aangezien er op de dijk amper camera’s staan, is een nieuw netwerk daar cruciaal”, zegt Dumery nog.

Tijdens de zomermaanden moeten de camera’s op de dijk vooral het hoofd bieden aan inbraken en vandalisme op de strandbars. “In andere zones is al gebleken dat er gevoelig meer zaken opgelost worden met de hulp van camera’s”, zegt Philip Denoyette, woordvoerder van de lokale politie. “Het netwerk was inderdaad beperkt, dus we juichen dit dossier toe.”

Door Junior Verbeeke
AANGERADEN