Cash betalen op tram of bus straks niet meer mogelijk

Foto: Joris Herregods

Vanaf het voorjaar van 2020 kan op elke tram of bus in Vlaanderen contactloos betaald worden. In de loop van het jaar zal cash betalen zelfs volledig verdwijnen, zegt De Lijn.

Cash betalen op tram of bus straks niet meer mogelijk
Foto: Joris Herregods

Al jaren ontmoedigt De Lijn cashbetalingen. Een ouderwets kaartje kopen op tram of bus kost al geruime tijd 3 euro. Een pak duurder dan het sms-ticket (2,25 euro/rit) of een digitaal ticket via de De Lijn-app (1,8 euro/rit). Eind vorig jaar sloot De Lijn een contract af met Conduent om in heel Vlaanderen tienduizend betaalterminals te installeren op bussen en trams. Een ticketje kopen kan dan contactloos door simpelweg met je betaalkaart langs het toestel te gaan. “Vanaf het voorjaar 2020 zal je zo met je bankkaart of smartphone kunnen betalen op elk voertuig van De Lijn”, zegt woordvoerster Sonja Loos.

Het plan past in de “less cash-plannen” van De Lijn. “Het is niet zo dat De Lijn volledig cashless wil worden. Maar we willen wel evolueren naar een situatie waarin cash betalen op het voertuig niet meer kan”, klinkt het. “Wie toch liever cash betaalt, kan zijn vervoerbewijs wel nog altijd kopen in Lijnwinkels en externe voorverkooppunten.” Een concrete timing voor de cashstop in voertuigen is er niet. De Lijn houdt het op “in de loop van 2020”, onder meer omdat het ook afhankelijk is van andere projecten.

Door cm
AANGERADEN
Meest recent