Abonnee worden? Kies je leesformule

10/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Borstkankerorganisatie Think Pink bereidt patiënten voor op gesprek met zorgverleners

Volg je behandeling via app op je smartphone

Je persoonlijke patiëntendossier voor de gsm. Zo kan je de nieuwe applicatie van borstkankerorganisatie Think Pink nog het beste beschrijven. “We willen patiënten met borstkanker beter wapenen voor hun afspraken met zorgverleners.”

Kankerpatiënten die het ziekenhuis buiten stappen na een afspraak bij de oncoloog en beseffen dat ze nog vol vragen zitten. Hoeveel kost een borstoperatie eigenlijk? Of: kan ik last krijgen van mijn geheugen door chemotherapie? Om een einde te maken aan zulke situaties is er nu de Think Pink Guide, een applicatie voor de smartphone.

Die app dient in de eerste plaats om afspraken voor de behandeling van je borstkanker bij te houden, of dat nu bij de oncoloog, kinesist, chirurg, psycholoog of verpleger is. Afhankelijk van het type hulpverlener krijgen patiënten al een reeks voorgeprogrammeerde vragen mee. Ze kunnen ook zelf vragen ingeven om die vooral niet te vergeten wanneer ze bij de dokter langsgaan. “In de chaos en emotie van het moment durft dat te gebeuren”, zegt Think Pink-woordvoerster Julie Carlier. “Patiënten zijn soms zo overdonderd dat ze het moeilijk hebben om alles te volgen.”

Geen antwoorden

De app geeft geen antwoorden op de vragen die patiënten hebben. “Dat is heel bewust, om het gesprek tussen de patiënt en zorgverlener op gang te brengen”, zegt Carlier. “Hoe meer informatie je krijgt, hoe meer je zelf een stem hebt in heel het behandelingsproces.”

Wanneer een dokter een schets over een operatie maakt of iets op een briefje schrijft, kan je daar ook een foto van nemen en die opslaan in de app. Daarnaast zit er ook een lexicon bij met moeilijke begrippen over de behandeling van kanker.

Het Vlaams Patiëntenplatform juicht het initiatief toe. “Maar in een ideale wereld gaan we nog een stap verder en maakt zo’n app deel uit van één groot digitaal dossier van de patiënt, over ziekenhuizen en dokters heen”, zegt directeur Ilse Weeghmans. “Een dossier dat patiënten altijd kunnen consulteren en waar ze dus ook vragen kunnen stellen aan zorgverleners.” (jvde)

Think Pink Guide is gratis beschikbaar in de App Store en in Google Play.

AANGERADEN
Meest recent