Abonnee worden? Kies je leesformule

10/10/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Politierechter Dina Van Laethem hoopt door te dringen tot chauffeurs die onder invloed rijden.ssj

Rechter en procureur wijzen alcoholrijders op menselijke leed dat ze kunnen veroorzaken

“Hoeveel ouders moeten er nog op tv komen getuigen over verlies van hun kind”

Pajottenland

-

Politierechter Dina Van Laethem en procureur Kris Boelens hebben bestuurders onder invloed gewezen op het menselijk leed dat hun rijgedrag kan veroorzaken. “Herbekijk de tv-uitzending waarin de ouders van de doodgereden Charlotte in getuigden”, zei de rechter.

Op de zitting van woensdag kregen politierechter Dina Van Laethem en procureur Kris Boelens opnieuw enkele bestuurders voor zich die werden beschuldigd van rijden onder invloed van alcohol of drugs. Ze probeerden enkele van die bestuurders duidelijk te maken dat hun rijgedrag dodelijke gevolgen kan hebben.

Politierechter Van Laethem verwees naar een televisie-uitzending van eerder deze week. Maandag getuigden in het programma Vandaag op één de ouders van de achttienjarige Charlotte Gysel uit Boverkerke. Het meisje werd eind vorige maand doodgereden door een man met 2,39 promille alcohol in het bloed. “Alcohol en autorijden gaan niet samen. Die dader was een moordwapen op de weg”, was de duidelijke boodschap van de ouders.

Tegen paal

Die getuigenis had ook op rechter Van Laethem indruk gemaakt. “Hoeveel ouders moeten er nog op televisie komen getuigen en wenen over het verlies van hun kind?”, vroeg de rechter. “Hoeveel kranten moeten er nog volgeschreven worden over dodelijke ongevallen? Hoelang moet ik hier nog preken? Hoeveel doden moeten er nog vallen?” Ze richtte zich tot een jongeman die op 9 september vorig jaar in Liedekerke met 1,72 promille in het bloed tegen een paal was gebotst. “Voor hetzelfde geld rijd je geen paal aan, maar een voetganger.” De jongeman kreeg een werkstraf van 46 uur, een rijverbod van een maand en moet slagen in een theoretisch rijexamen voor hij de weg weer op mag.

Werkstraf

Dina Van Laethem politierechter “Voor hetzelfde geld rijd je geen paal aan, maar een voetganger”

Een andere jongeman, die op 9 september vorig jaar in Itterbeek na een trouwfeest met 1,42 promille alcohol in zijn bloed tegen een geparkeerde wagen botste, kreeg ook de raad om het tv-programma te herbekijken. “Heb je die uitzending gezien met de ouders van Charlotte?”, vroeg de rechter. “Nee? Doe dat dan maar. Dan zie je hoe hard en diep een verlies op iemand kan inhakken. Ook jij had iemand kunnen doodrijden. Of jij had zelf dood kunnen zijn en dan had de politie bij jouw moeder aan de deur gestaan.”

De student, die na de aanrijding wel zelf de politie verwittigde, kreeg een werkstraf van zestig uur en een rijverbod van een maand. Hij moet een medische en psychologische proef afleggen om zijn rijbewijs terug te krijgen.

De raad om de uitzending met de ouders van Charlotte te bekijken, was er ook voor een jonge man die op 16 september vorig jaar in Lot betrapt werd onder invloed van cannabis, cocaïne en alcohol. Procureur Kris Boelens verwees hierbij naar een ander dossier. “In Aalst is een moeder en haar kindjes doodgereden, door een vrachtwagenchauffeur die meende op die manier te moeten rijden”, zei hij. “Drugs en alcohol zijn de ideale mix om brokken te maken. Je kan evengoed een blinddoek over je hoofd trekken en met de wagen vertrekken.”

De 28-jarige beklaagde gaf zijn fout toe en zijn advocaat benadrukte dat haar cliënt nog een blanco strafblad had. De rechter legde toch een boete van 800 euro en een rijverbod op. Ook deze beklaagde moet slagen in medische en psychologische testen.

AANGERADEN