Verkiezingen Tunesië: islamistische partij Ennahdha op kop volgens officiële resultaten, presidentskandidaat vrijgelaten

Bron © BELGA, Reuters, Al Jazeera

Leider van Ennahdha Rached Ghannouchi. Foto: AFP

In Tunesië ligt de islamistische partij Ennahdha na de parlementsverkiezingen van zondag op kop. Dat blijkt uit de voorlopige, officiële resultaten. Ennahdha zou 52 van de 217 zetels binnenhalen. Ze verliest daarmee terrein maar doet wel nog altijd beter dan Qalb Tounes, de partij van presidentskandidaat Nabil Karoui, die uitkomt op 38 zetels. Karoui mocht woensdag, enkele dagen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, de gevangenis verlaten.

De sociaaldemocratische partij Attayar Achaabi van mensenrechtenactivist Mohammed Abbou wist 22 zetels te veroveren, terwijl Karama, de beweging van de islamistische populist Seifeddine Makhlouf, het moet stellen met 21 zetels.

Verschillende partijen moesten enkele zetels afgeven omdat ze tijdens de kiescampagne propaganda verspreidden via de radio, verklaarde de kiescommissie voorts.

De grootste partij krijgt twee maanden om een regering te vormen die in het parlement een meerderheid van 109 stemmen achter zich moet krijgen. De kiesresultaten bevestigen echter de verwachte versnippering in het parlement als gevolg van de zeer uiteenlopende formaties, wat doet vermoeden dat de onderhandelingen over een nieuwe regering wel eens erg moeilijk zouden kunnen worden.

Mediamagnaat mag gevangenis verlaten

De parlementsverkiezingen in Tunesië vonden plaats drie weken na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, en één week voor de tweede ronde, komende zondag.

Verkiezingen Tunesië: islamistische partij Ennahdha op kop volgens officiële resultaten, presidentskandidaat vrijgelaten
Nabil Karoui verliet woensdag onder luid gejuich van zijn supporters de gevangenis. Foto: EPA-EFE

De tweede ronde gaat tussen enerzijds Kaïs Saïed, een onafhankelijk academicus die als winnaar uit de eerste ronde kwam en de steun krijgt van Ennahda, en anderzijds mediamagnaat Nabil Karoui, van de partij Qalb Tounes.

Het Hof van Cassatie in Tunis beval woensdag de vrijlating van Karoui. Vier dagen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen heeft de mediamagnaat onder luid gejuich van honderden supporters de gevangenis verlaten. Daar werd hij sinds augustus vastgehouden op verdenking van corruptie.

De controversiële mediaman bracht de eerste verkiezingsronde eind september dus in de gevangenis door. Toch behaalde hij 15,6 procent van de stemmen. Zo eindigde hij op de tweede plaats na Kaïs Saïed, die 18,4 procent van de stemmen behaalde.

De corruptiezaak is nog steeds lopende, maar Karoui ontkent de aanklacht.

In de campagne voor de parlementsverkiezingen zette Ennahdha fors in op de strijd tegen corruptie, waarmee ze probeerde het verschil te maken met Karoui en zijn Qalb Tounes. “Als het volk ons weer zijn vertrouwen toezegt, dan zullen we regeren met de revolutionaire krachten die niet van corruptie verdacht worden”, zei boegbeeld Rached Ghannouchi.

Door adb, GG
AANGERADEN
Meest recent