Stéphane Moreau (Nethys) zou zelf aandelen verwerven bij verkoop VOO

© Photo News

Bij de verkoop van het Waalse kabelbedrijf VOO zou de Luikse spilfiguur Stéphane Moreau ook een belang krijgen. Dat was afgesproken met de Amerikaanse koper Providence, schrijven De Tijd en L’Echo donderdag.

Toen de topman van het Luikse conglomeraat Nethys in mei een akkoord sloot om VOO te verkopen aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence werd afgesproken dat hij ook zelf een belang zou krijgen in de nieuwe eigenaarsstructuur van VOO.

De bedoeling was boven VOO een nieuwe holding op te richten, Newco3, waarin Providence een meerderheidsbelang van 50,67 procent zou krijgen. Nethys, dat in handen is van de Waalse gemeenten, zou een belang van 48,68 procent behouden, met een vetorecht voor enkele belangrijke strategische beslissingen. Daarnaast was voor Moreau en zijn rechterhand Pol Heyse een belang van 0,65 procent weggelegd, vernamen de kranten. Ze zouden een voorkooprecht krijgen waarmee ze konden toetreden tot het kapitaal als ze 2 miljoen euro op tafel legden.

In de overeenkomst met Providence was afgesproken dat Moreau voorzitter werd van de raad van bestuur van de nieuwe telecomvennootschap en dat hij een zitje kreeg in het strategisch comité. Heyse zou bestuurder en voorzitter van het auditcomité worden.

Het is niet ongebruikelijk dat private-equityspelers bij een overname het vroegere management een belang aanbieden. Zo verzekeren ze zich ervan dat de vroegere directie aan boord blijft en haar expertise niet verloren gaat. Of zo’n constructie ook bij een semipublieke instelling geoorloofd is, moet nog blijken.

Aangeboden door onze partners