Bommelding Vlaams Parlement was geen bommelding, man belde voor inlichtingen

Bron © BELGA, eigen info

De man die opgepakt werd op verdenking van de bommelding dinsdag in het Vlaams Parlement, heeft nooit gedreigd met een aanslag. Dat meldt het Oost-Vlaamse parket. De man belde in het Engels voor inlichtingen en had zijn identiteit opgegeven.

Dinsdag liet parlementsvoorzitter Liesbeth Homans het Vlaams Parlement ontruimen na een bommelding. Intussen heeft het parket van Oost-Vlaanderen de verdachte geïdentificeerd en gelokaliseerd binnen de afdeling Gent.

“Geen dreiging”

Volgens de analyse van het parket was er helemaal geen sprake van een bommelding. “Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van een bommelding of dreiging met een aanslag”, zegt het parket.

Volgens de diensten van het parlement was er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die dinsdag om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw. “Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt”, zegt persmagistraat An Schoonjans.

LEES OOK. Vermoedelijke dader van bommelding in Vlaams Parlement geïdentificeerd

“Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.”

De man mocht woensdagavond beschikken.

Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter de beslissing van dinsdag staan. “Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen. We nemen dergelijke zaken altijd ernstig”, laat Homans aan Belga weten.

LEES OOK. Vlaams Parlementsvoorzitster Homans wil afspraken met procureur over bommeldingen: “Niet de bedoeling dat we elke week zo’n telefoontje krijgen”

bekijk ook

Vlaams Parlement ontruimd na bommelding: begrotingsdebat stopgezet, gebouw blijft rest van de dag gesloten

AANGERADEN
Meest recent