Jack Ma blijft de rijkste Chinees, met een vermogen van 35 miljard euro

Bron © BELGA

Foto: AP

Jack Ma, oprichter van het Chinese internetconcern Alibaba, blijft ook in 2019 met een geschat vermogen van 275 miljard yuan (zowat 35 miljard euro) de rijkste man van China. Dat blijkt uit de rijkenlijst opgesteld door het magazine Hurun.

Ook vorig jaar stond Jack Ma bovenaan de rangschikking. In de wereldwijde rangschikking van Forbes staat de 55-jarige op plaats 21. Het Amerikaanse tijdschrift schat zijn vermogen op 34 miljard euro.

Ook al nam het totale vermogen van China’s rijksten toe, de rijkdom wordt verdeeld over minder hoofden. Volgens Hurun zijn er maar 1.819 Chinezen met een vermogen van 2 miljard yuan (255 miljoen euro). Dat is een daling met 3 procent. Ook vorig jaar werd de lijst van superrijken al wat korter.

Jack Ma vertrok vorige maand, na twintig jaar, bij de door hem opgerichte internetwinkel.

Huateng

Op plaats twee van de Hurun-lijst staat Ma Huateng (49), van internetconcern Tencent, goed voor een vermogen van omgerekend 33 miljard euro. Plaats drie is voor vastgoedondernemer Xu Jiayin, met een vermogen van 30,5 miljard euro.

Opvallend is de opmars van de topman van varkensgroep Muyuan. Die zag zijn fortuin verdrievoudigen tot 12,7 miljard euro. De varkenspest zorgde voor massale slachtingen van dieren, waardoor de prijs voor varkensvlees met 50 procent is gestegen.

Door gjs
AANGERADEN