Europees Parlement schiet Française Sylvie Goulard definitief af als Eurocommissaris

Bron © BELGA

Foto: AP

Het Europees Parlement heeft de kandidatuur van de Franse kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard definitief verworpen. De Française moest twee hoorzittingen afleggen, maar kon niet overtuigen. Ze verloor een geheime stemming in de parlementaire commissies Interne Markt en Industrie met 82 stemmen tegen en amper 29 voor.

De nederlaag is een pijnlijke zaak voor de Franse president Emmanuel Macron, die met Goulard één van zijn vertrouwelingen op een sleutelpositie in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen had gemanoeuvreerd. Als het parlement groen licht had gegeven, was Goulard Eurocommissaris voor Interne Markt en Industrie én Defensie en Onderzoek geworden.

Haar grootste struikelblok was een lopende gerechtelijke procedure in Frankrijk wegens mogelijke fictieve tewerkstelling van parlementaire medewerkers van haar toenmalige partij MoDem in het Europees Parlement. Goulard was op dat moment zelf Europarlementslid. Ook de hoge vergoedingen die ze tussen 2013 en 2016 opstreek voor haar werk bij de Amerikaanse denktank Berggruen speelden haar parten.

Macron reageert furieus

De Franse president Emmanuel Macron is niet te spreken over de beslissing van het Europees Parlement. Goulard “was het onderwerp van een politiek spelletje dat de Europese Commissie in haar geheel raakt”, liet Macron eerst via zijn diensten weten. Nadien deed hij er zelf op een persconferentie in Lyon nog een schepje bovenop. “Wat gespeeld heeft is wrok, en misschien kleinzieligheid”, klonk het. “Ik heb gestreden voor een portefeuille en heb drie namen op tafel gelegd. Men zegt mij: ‘die naam is formidabel’, men neemt die aan en vervolgens zegt men mij ‘we willen die niet meer’. Dat moet men mij eens uitleggen.”

De Franse president moet nu samen met von der Leyen op zoek naar een oplossing, “met respect voor de portefeuille die aan Frankrijk was toebedeeld”, aldus het Elysée. Lees: de nieuwe kandidaat moet dezelfde bevoegdheden krijgen. In het parlement gingen al stemmen op om de bevoegdheden toch wat te spreiden over andere Eurocommissarissen, al kunnen de fracties dat zelf niet opleggen. Macron en von der Leyen hebben een week de tijd.

Goulard zelf reageerde kort op twitter. “Ik neem akte van de beslissing van het Europees Parlement met respect voor de democratie”, zegt ze. Ze bedankt daarbij ook Macron en von der Leyen “voor hun vertrouwen”, en alle Europarlementsleden die wel voor haar benoeming hebben gestemd.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent