Turkse troepen bestoken gevangenis waar “gevaarlijkste strijders van ISIS” zitten, Turkse man en baby overleden bij tegenoffensief

Bron © BELGA

Een beeld uit de gevangenis waar de gevaarlijkste ISIS-strijders opgesloten zouden zitten. Foto: AP

Volgens de semi-autonome Syrisch-Koedische autoriteiten hebben Turkse troepen woensdag een gevangenis bestookt waar “de meest gevaarlijke van de criminele” strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) uit meer dan zestig landen zitten. Het gaat om een deel van de Chirkin-gevangenis in Qamishli, aldus de autoriteiten van het gebied.

Zij gewagen van een “duidelijke poging” van Ankara om de strijders te helpen om te ontkomen, niettegenstaande de belofte van Ankara om een herrijzing van ISIS te verhinderen. Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het over Turkse “artillerie” die de “omgeving” van de gevangenis viseerde.

LEES OOK. Turkse president Erdogan dreigt met toevloed van vluchtelingen naar Europa: “We zullen de poorten openen”

“Door de Turkse aanvallen in de regio kunnen er minder veiligheidsagenten ingezet worden voor de bewaking van de strijders van ISIS. Dat is gevaarlijk en kan leiden tot ontsnappingen”, zegt Badran Jia Kurd, een hoge Koerdische functionaris, bij Reuters.

Turkse burgers omgekomen

Ook in Turkije eist de oorlog slachtoffers. Minstens zes burgers zijn daar omgekomen door obussen die vanuit Syrië zijn afgevuurd door de Koerdische militie tegen wie het woensdag begonnen Turks militair offensief is gericht. Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

In het aan Syrië grenzende district Nusaybin verloren drie burgers het leven, zei een Turkse verantwoordelijke.

In de belendende en ook aan Syrië grenzende provincie Sanliurfa kosten raketten en obussen het leven aan drie burgers, aldus de plaatselijke autoriteiten. Het gaat om een negen maanden oude baby, een elfjarig meisje en een ambtenaar van het ministerie van Financiën.

Het geschut verwondde volgens de autoriteiten ook minstens zeventig mensen.

Reynders roept ambassadeur op het matje

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Turkse ambassadeur donderdag op het matje geroepen. Reynders meldt op Twitter dat dat “op zijn vraag gebeurd is”, om de ambassadeur de Belgische afkeuring van de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië duidelijk te maken. De MR-vicepremier verwijst ook naar de oproep van Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, om de actie stop te zetten.

Ook Parijs en Rome kondigden al aan dat de Turkse ambassadeur aldaar wordt ontboden.

Internetgebruikers opgepakt

De Turkse autoriteiten hebben donderdag dan weer 21 mensen gearresteerd die ervan worden beschuldigd op sociale media “terroristische propaganda” te maken tegen de Turkse inval in Syrië en aan te zetten tot haat. Zij hebben ook een onderzoek gestart tegen opposanten die het offensief bekritiseren.

Er is een gerechtelijk onderzoek geopend tegen twee leiders van de pro-Koerdische HDP-partij, Sezai Temelli en Pervin Buldan, alsmede andere leiders van deze politieke formatie, zo maakte het kantoor van de procureur-generaal in Ankara bekend. De HDP-verantwoordelijken worden eveneens verdacht van “terroristische propaganda door denigrerend te doen omtrent het Turkse offensief.

De HDP is de enige belangrijke Turkse politieke partij die zich kantte tegen de inval. Meerdere leiders gewaagden van een “invasie”.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent