Nina Derwael grijpt net naast medaille tijdens allround-finale op WK turnen, maar is in haar nopjes: “Genoten van elk moment”

Foto: Photo News

Het allergrootste doel – het teamticket voor Tokio 2020 – lag al sinds zaterdag op het droge, zodat Nina Derwael met net dat onsje minder stress aan de eerste van haar drie inviduele finales kon beginnen. Het was meteen ook de meest prestigieuze van het trio: de allround-finale, de speeltuin van de compleetste gymnastes. Tot aan het slotnummer, de sprong, had ze uitzicht op haar eerste WK-brons in die gecombineerde proef, maar uiteindelijk strandde ze op een toch weer knappe vijfde plaats. Zoals coach Marjorie Heuls onderstreepte: “Al voor de derde keer op rij eindigt Nina bij de laatste acht in het allround-klassement. Op Simone Biles na zijn er niet veel die haar dat nadoen.”

Op het vorige WK in Doha 2018 was Derwael op een vierde plek in de allround-finale geëindigd, op een zucht van het podium zelfs. Ook al was deze finale geen prioriteit voor de 19-jarige Limburgse – dat teamticket kwam op 1, het verdedigen van haar brugtitel zaterdag op 2 – toch maakte ze als outsider ook een kans op dit concours. In de kwalificaties had ze de achtste score behaald. “Ik stond hier alleszins met een heel ander gevoel dan vrijdag. Toen stond er zoveel op het spel. Nu moest ik puur voor mezelf presteren, met de wetenschap dat het olympische teamticket al binnen was. Dat gaf me zo’n goed gevoel. Ik heb dan ook van elk moment kunnen genieten en ben heel blij dat ik voor het eerst boven de 56.000 punten zit. Ik heb de oefeningen geturnd waarop ik hoopte.”

Sterk op de brug

In een mudvolle Hanns Martin Schleyer Halle opende Derwael op haar favoriete onderdeel, de brug met ongelijke leggers. Met haar score van 15.200 deed ze alvast beter dan tijdens haar kwalificatie vrijdag (15,141), goed voor een tweede plaats, achter de onvermijdelijke Simone Biles. Voor haar tweede oefening schoof de Sportvrouw van het Jaar 2018 door naar de balk, het meest verraderlijke aller toestellen. Ook hier zette ze een sterke prestatie neer. Derwael kreeg een quotering van 13,733, bijna een half punt bonus ten opzichte van de kwalificatie en even goed als op het vorige WK.

Nina Derwael grijpt net naast medaille tijdens allround-finale op WK turnen, maar is in haar nopjes: “Genoten van elk moment”
Foto: Photo News

Haar lichaamstaal – die glimlach, die knuffel aan een concurrente – toonde dat ook zij niet mopperde met de prestatie en de score. “Toen viel er al een heel pak stress van me af.” Bovendien gingen enkele concurrenten op de brug in de fout. Kwam daar een podium in zicht? Slag om de arm: Derwael had wel al haar twee beste onderdelen achter de rug. Hoe zou het aflopen op de grond en de sprong, waar ze punten moet inleveren ten opzichte van de concurrenten?

Fenomenale Biles

Op de grond moest ze lang wachten alvorens de altijd luid toegejuichte Simone Biles tien meter verderop over de balk was gefladderd. Met haar oefening vol pompende beats scoorde Derwael net iets lager dan tijdens de kwalificaties: 13,500 was het dit keer, een tiende minder dan vrijdag. Omdat de Russische en Chinese concurrenten sterk presteerden op de balk, moest Derwael een plaats inleveren alvorens aan haar slotnummer te beginnen. “Pas dan heb ik voor het eerst naar de tussenstand gekeken. Voorheen was ik vooral bezig geweest met mijn eigen prestaties.” De sprong sloot het rijtje af, het minste toestel uit haar repertoire. De landing was ver van perfect. De 13,600 lag net iets hoger dan tijdens de kwalificaties, maar ze moest opnieuw een plaats inleveren in de tussenstand.

Nina Derwael grijpt net naast medaille tijdens allround-finale op WK turnen, maar is in haar nopjes: “Genoten van elk moment”
Foto: AFP

Haar eindscore bedroeg 56,033, haar eindplaats was vijfde, haar werkpunt blijft de sprong. “Daar verlies ik zowat een punt op mijn directe concurrenten. Als we echt willen meedoen voor de all round-medailles moet ik een moeilijkere sprong onder de knie krijgen, maar ik heb de voorbije maanden door mijn pijnlijke voet amper kunnen trainen op dat onderdeel.”

Favoriet zaterdag

Derwael staat nog voor een belangrijk weekend. Ze is gekwalificeerd voor de finale van de grondoefening, al hangt haar aantreden daarin vooral af van de manier waarop haar broze voet herstelt van de opeenvolgende inspanningen. Zaterdag om 16u staat sowieso nog een klapstuk geprogrammeerd: de finale op de brug met ongelijke leggers. Op dat onderdeel verdedigt de Truiense tiener haar wereldtitel. “Na vandaag kan ik alleszins met een goed gevoel naar die wedstrijd. Dat ik favoriet ben? Misschien wel, maar iedereen begint van nul, ook de favoriet. En ik weet dat ik nog ietsje beter kan. Hopelijk kan ik tijdens de finale dan mijn beste oefening turnen.”

Door Marc Vermeiren
  • AANGERADEN
    Meest recent