Personeel van FedEx overweegt acties na collectief ontslag, vrees voor topje van ijsberg

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Steenokkerzeel -

De werknemers van FedEx overwegen acties na het collectief ontslag bij het koeriersbedrijf in Steenokkerzeel. Dat bleek donderdag tijdens een personeelsvergadering, zo melden de vakbonden. De vrees leeft dat het niet bij 39 naakte ontslagen gaat blijven.

De directie van FedEx kondigde dinsdag aan dat ze 39 naakte ontslagen wil doorvoeren in de vestiging in Steenokkerzeel. Het koeriersbedrijf wil banen laten sneuvelen op de afdelingen financiën en human resources. De drie vakbonden hebben donderdag de werknemers samengeroepen. “We hebben uitleg gegeven over de omslachtige procedure-Renault en luisterden naar de eerste vragen en verzuchtingen”, zegt Kris Vanden Bossche van ACV Puls.

Volgens de bonden reageerden de werknemers aangeslagen maar zijn ze ook strijdbaar. “Het personeel wil zich niet naar de slachtbank laten leiden om de aandelenkoers te doen stijgen”, stelt Olivier Van Camp van BBTK-SETCa. De vakbonden willen de aangekondigde ontslagen niet zomaar aanvaarden en wensen zoveel mogelijk jobs te behouden in België. Ze willen ook garanties voor de rest van het personeel.

Nieuwe maatregelen

“De schrik bestaat dat dit maar het topje van de ijsberg is en dat later nieuwe maatregelen zullen volgen. Het is zeker niet ondenkbaar dat de zogeheten efficiëntie-oefening op middellange termijn wordt uitgebreid naar andere afdelingen, waar de rest van de bijna 1.300 werknemers werkt”, zegt Vanden Bossche. Naast de vestiging van FedEx in Steenokkerzeel en die van het overgenomen TNT op Brucargo in Melsbroek (Steenokkerzeel) zijn ook mensen aan de slag bij pakjesdiensten in Machelen, Zulte, Kortrijk en Boom.

“De directie moet klare wijn schenken”, zegt Fouad Bougrine van ACLVB. “Wij vragen garanties voor de toekomstige tewerkstelling bij FedEx. Vandaag staan jobs op de helling op de diensten financiën en human resources. Morgen kunnen werknemers van andere afdelingen in dezelfde situatie terechtkomen. Wij geloven niet dat het bij 39 ontslagen gaat blijven.”

De volgende ontmoeting tussen directie en bonden staat gepland voor volgende week. Nadien starten onderhandelingen over een sociaal plan voor de getroffen werknemers.

Door gjs
AANGERADEN