Europese leden Veiligheidsraad vragen stopzetting van inval in Syrië, België roept Turkse ambassadeur op het matje

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Turkse ambassadeur donderdag op het matje geroepen om duidelijk te maken dat België de inval in Syrië afkeurt. Later op de avond heeft ons land, samen met de andere leden van de VN-Veiligheidsraad, Turkije gevraagd om de militaire operatie in Syrië stop te zetten.

De vijf Europese leden van de VN-Veiligheidsraad hebben Turkije donderdag opgeroepen zijn “unilaterale militaire actie” in Syrië stop te zetten. Dat deden ze in een gezamenlijke verklaring. Frankrijk, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en België konden volgens diplomaten niet de hele Veiligheidsraad overtuigen om zich achter de verklaring te scharen. Hun tekst onderstreept dat de Europeanen “diep bezorgd” zijn over het Turkse offensief, zonder het echter te veroordelen.

De Europeanen zeggen in hun verklaring te vrezen dat het Turkse offensief “een heropleving van ISIS kan bevorderen, dat een grote bedreiging voor de regionale, internationale en Europese veiligheid blijft”. Ze zeggen ook niet te geloven dat de “veiligheidszone” die Turkije in het noordoosten van Syrië wil installeren aan de internationale criteria voor de terugkeer van vluchtelingen - op een vrijwillige en veilige manier - zal voldoen.

Gevolgen

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kelly Craft, waarschuwde dat er gevolgen voor Turkije zullen zijn als het zwakke personen niet beschermt, en niet garandeert dat ISIS niet van de situatie zal profiteren om weer uit zijn as te herrijzen. Welke gevolgen dat dan zouden zijn, zei ze er niet bij.

Turkije zelf benadrukte woensdag in een brief aan de Veiligheidsraad dat het met zijn offensief zijn recht op zelfverdediging uitoefent, zoals voorzien in artikel 51 van het VN-verdrag.

LEES OOK. Turkse troepen bestoken gevangenis waar “gevaarlijkste strijders van ISIS” zitten, Turkse man en baby overleden bij tegenoffensief

Op het matje

Didier Reynders meldde donderdag op Twitter al dat “op zijn vraag” de Turkse ambassadeur op het matje geroepen is, om de Belgische afkeuring van de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië duidelijk te maken. De MR-vicepremier verwijst ook naar de oproep van Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, om de actie stop te zetten. “De ambassadeur heeft de boodschap gekregen die de minister woensdag ook al in het parlement gebracht heeft”, aldus Karl Lagatie, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

De ambassadeur kreeg onder meer te horen dat de operatie veroordeeld wordt, en dat België vraagt die operatie zo snel mogelijk te stoppen. Een militaire oplossing is niet de juiste manier om het conflict op te lossen, in de plaats daarvan moet er gewerkt worden aan een politiek proces.

Reynders’ woordvoerder kon niet bereikt worden om te zeggen of Reynders al dan niet aanwezig was.

Wapenverkoop opgeschort

Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep ISIS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio.

Ook Parijs en Rome kondigden al aan dat de Turkse ambassadeur aldaar wordt ontboden. NAVO-lidstaat Noorwegen schort dan weer elke nieuwe wapenverkoop aan Turkije op. “Gezien de situatie complex is en snel verandert, zal het ministerie van Buitenlandse Zaken bij wijze van voorzorg geen nieuwe aanvragen voor exportlicenties voor defensiematerieel (....) ten behoeve van Turkije tot nader order meer behandelen”, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen Søreide donderdag aan het Franse persbureau AFP weten.

Turkije is net als Noorwegen lid van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap.

De Finse minister van Defensie Antti Kaikkonen kondigde aan dat ook zijn land de verkoop van wapens aan Ankara opschort, zo meldt het blad Hufvudstadsblader.

Door gjs
AANGERADEN