Bart Schols na donkere periode: “Harder gehuild om wat mijn vrienden voor mij gedaan hebben dan om mijn eigen miserie”

Foto: © VRT - Charlie De Keersmaecker

Op de dag van de mentale gezondheid heeft tv- en radiopresentator Bart Schols op Radio 1 openhartig verteld over de mentale problemen die hem in december van het scherm hielden. “Ik werd overspoeld door angsten”, zei hij. “Zoiets had ik nog nooit meegemaakt.”

In november 2018 werd aangekondigd dat Phara de Aguirre in januari en februari de presentatie van De afspraak zou overnemen. Vaste presentator Bart Schols kon dan even uitblazen, klonk het. Uiteindelijk verdween hij begin december al van het scherm, zonder al te veel uitleg. Eind augustus vertelde hij in De morgen al dat hij mentaal heel erg diep zat in die periode en daardoor niets meer ging.

Donderdag, op de dag van de mentale gezondheid, ging hij dieper op die problemen in op Radio 1. “Ik werd overspoeld door angsten”, zei Schols in De wereld van Sofie. “Ik had al eerder mentale problemen gehad, maar tot dan toe had ik de draagkracht om te blijven functioneren. Toen was het plots gedaan. Ik had dat nog nooit meegemaakt.”

Vrienden

In die moeilijke periode kon Schols terugvallen op verscheidene vrienden, die hem opvingen. “Dat is toch een speciale dimensie van vriendschap. Mensen die effectief zeggen: je pakt nu je boeltje, je maakt dat je hier bent en ik laat je niet meer los tot het weer een beetje gaat. Daar zal ik hen altijd enorm dankbaar voor zijn. Je moet het maar doen, hoor. Zelf een gezin hebben en dan iemand in huis halen die er zwaar onderdoor zit, daarvoor zorgen. Ik heb daar vaker om moeten huilen dan om mijn miserie zelf. Dat heeft me zo geraakt.”

Schols kwam de problemen te boven door de lat wat lager te leggen. “De grootste bevrijding in mijn leven is niet meer perfect willen zijn.”

Door gjs