Actrice die hoofdrol speelde in Gentse film Kruiswegstraat 6 van Jean Daskalidès overleden

Gent - Marie-José Nat, de Franse actrice die de hoofdrol speelde in de film Kruiswegstraat 6 van de Gentse filmmaker, pralinemaker, gynaecoloog Jean Daskaldès, is op 79-jarige leeftijd in Parijs overleden. Kruiswegstraat 6 was de eerste echte langspeelfilm van Daskalidès, die eerder al tal van documentaires en kortfilms maakte, waaronder Bibi, een kortfilm waarin zijn zoon Alexandre, fotomodel Catherine Mattelaer (de latere partner van Johan Verminnen en zanger Johan Stolz een hoofdrol speelden, en waarmee hij diverse prijzen won.

Daskalidès begon aan de verfilming van Kruiswegstraat 6 in 1971. De film is gebaseerd op de roman De Dames Verbrugge uit 1953, van Roger d'Exsteyl en speelt zich volledig in Gent af. Roger d"Exsteyl was het pseudoniem van Roger Martens (1926-1979), journalist bij De Gentenaar.

Kruiswegstraat 6 moest een en al Gent uitstralen: niet alleen de Graslei, de Leie en de afrit van de E17 (toen nog de E3) kwamen er prominent in voor, Daskalidès deed voor diverse rollen een beroep op Gentenaars, waaronder acteur Roger Bolders, maar ook de televisiepresentatoren Pros Verbruggen en Nand Baert. De film, een thriller, waarin Frans en Gents door elkaar gesproken werd, is een verhaal over de familie Verbrugge die in de Kruiswegstraat 6 woont.

Toen de film in 1973 in roulatie kwam (zonder overheidssubsidie) lokte die in de Gentse en Antwerpse bioscopen meer bezoekers dan Mira van Fons Rademakers, twee jaar eerder, maar in de andere steden was de opkomst minder. De film kreeg in Vlaanderen hoofdzakelijk positieve kritieken maar pogingen om de film internationaal te lanceren werden na een tijdje stopgezet.

Daskalidès wou Marie-José Nat absoluut strikken voor de hoofdrol in zijn film. Hij had er er een platonische liefde voor opgevat en was vooral onder de indruk van haar blik en haar gevoileerde stem. Nat had bovendien al de prijs van de Franse Académie du Cinema gekregen voor haar rol in Elise ou la vrai vie

Daskalidès trok zelf naar Parijs om haar te overhalen: 'Ze deed de deur van haar appartement open en ik kon alleen maar stamelen: U bent nog mooier dan op het scherm". De actrice stemde heel snel toe en motiveerde haar medewerking als volgt: "Ik heb steeds een boontje overgehad voor jonge cineasten die soms veel origineler ideeën hebben dan diegenen die reeds een goede faam verworven hebben of ouwe ratten in het vak zijn. Jean Daskalidès is me komen opzoeken in Parijs. Hij is een rare vogel maar zeer sympathiek. Ik las het scenario en dat leek me interessant. Ik vond het wel fijn eens wat anders te spelen'", zo staat het in de biografie De vele levens van Jean Daskalidès, het boek dat in 2012 werd uitgebracht.

Op de prestigieuze première van de film in de Capitole, was de hele cast aanwezig, maar niet Marie-José Nat. Ze had die avond andere verplichtingen. Vice-eerste minister en minister van financiën Willy De Clercq was er wel, evenals filmcommentator Jo Röpcke van het BRT-programma Première. Voor Daskalidès en zijn crew en cast was het ook een grote teleurstelling dat ze pas maanden later op het stadhuis van Gent ontvangen werden, en dat de burgemeester op die ontvangst afwezig bleef. Bovendien liet de toenmalige schepen van cultuur, die de honneurs waarnam, de vraag of hij de film al gezien had onbeantworod. Daskalidès deed er toen ook zijn beklag over dat hij van de stad Gent geen enkele medewerking had gekregen, ook al speelde de film zich hoofdzakelijk in Gent af.

De film werd in 2012, 90 jaar na de geboorte en 20 jaar na het overlijden van Jean Daskalidès, op DVD heruitgebracht, samen met een boek. Dat gebeurde tijdens de 39ste editie van het Filmfestival van Gent.

 

 

 

 

Door Rudy Tollenaere