Turkse inval in Syrië: Trump draagt Amerikaanse diplomaten op om staakt-het-vuren te proberen regelen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

President Donald Trump heeft de Amerikaanse diplomaten opgedragen om een staakt-het-vuren te proberen regelen tussen Turkije en de Koerden en zo een einde te maken aan het offensief van de Turken in Syrië. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris donderdag gezegd.

Eerder op de dag had Trump nog geopperd dat Washington als bemiddelaar zou kunnen optreden met de bedoeling om een akkoord te bewerkstelligen tussen Turkije en de Koerden.

“We hebben van de president de opdracht gekregen om te zien of toenadering mogelijk is tussen de twee partijen en of een staakt-het-vuren tot de mogelijkheden behoort, en dat zijn we nu aan het doen”, verklaarde de functionaris.

Binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken valt voorts te horen dat de Turken met hun offensief tot hiertoe nog geen rode lijn hebben overschreden. Gevraagd naar de definitie van zo’n rode lijn luidde het dat daarmee onder andere gedoeld wordt op “etnische zuiveringen” en “blinde lucht- of grondaanvallen tegen de burgerbevolking”. “We hebben in dit stadium nog geen voorbeelden van dergelijk gedrag gezien, maar dit is slechts het begin” van de operatie, aldus een anonieme bron binnen het ministerie.

Trump waarschuwde Turkije donderdag in een tweet voor sancties als het land zich bij zijn offensief in het noordoosten van Syrië “niet aan de regels houdt”. Hij dreigde er onder andere mee om Ankara op economisch vlak te treffen als de Turkse president zich niet “rationeel” en “humaan” gedraagt.

LEES OOK. Oorlog van duizend-en-één spelers: wie is wie in de strijd tussen Turkije en de Syrische Koerden (+)

AANGERADEN
Meest recent