Ontploffing op Iraanse olietanker, vermoedelijk terreuraanslag

Foto: AP

Een Iraanse olietanker is vrijdagochtend het doelwit geweest van - vermoedelijke - een terroristische aanslag, dat zeggen de Iraanse staatsmedia. De feiten vonden plaats op de Rode Zee, in de buurt van de Saudische haven Jeddah.

De explosie veroorzaakte een olielek en brand aan boord. Het schip behoort toe aan de Nationale Iraanse Oliemaatschappij. De Iraanse media publiceerde foto’s waar duidelijk te zien is hoe rook opstijgt vanuit het schip. Het schip was onderweg naar het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

De crew aan boord zou niet gewond zijn geraakt.

De eerste berichten gaan over een terroristische aanslag maar daar zijn vooralsnog geen bewijzen van geleverd. Het is ook niet duidelijk wie dan schuldig zou zijn.

De laatste maanden is het al erg onrustig in de straat van Hormuz, een drukke olieroute, waar vooral de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran hoog opliepen.

Onmiddellijke prijsstijging aan de pomp

De olieprijzen stijgen vrijdag nadat bekendraakte dat een ontploffing heeft plaatsgevonden. De prijs voor een vat Brent-olie steeg kort na de aankondiging met 2,3 procent, tot meer dan 60 dollar, een vat Amerikaanse olie kost 54,69 dollar (+2,1 procent), dat meldt persagentschap Belga.

Door nba
AANGERADEN
Meest recent