Spaanse overnemer sluit vooral in Vlaanderen filialen van Thomas Cook: “Maar er zijn nog overnames mogelijk”

Bron © BELGA

Foto: put

Het Spaanse Wamos sluit vooral in Vlaanderen reiswinkels van Thomas Cook/Neckermann. De overnemer kondigde een doorstart aan voor 62 van de 91 filialen. Van de 29 gesloten filialen liggen er 28 in Vlaanderen. Wamos zal de overblijvende winkels uitbaten onder de naam Neckermann en er vanaf 21 oktober reizen verkopen. Vakbond ACLVB wanhoopt niet. “Er zijn nog overnames mogelijk.”

De Belgische directie bevestigt dat de Spaanse overnemer vooral in het Vlaamse winkelnetwerk zal knippen. “Er zijn dan ook een pak meer shops in Vlaanderen, vaak landelijker gelegen”, zegt een verantwoordelijke. In Wallonië wordt één reiswinkel gesloten. Brussel wordt gespaard. Thomas Cook Retail België stelde meer dan 500 mensen tewerk, van wie zowat 150 in Brussel en Wallonië.

Daarvan kunnen bijna 200 personeelsleden een doorstart maken dankzij een akkoord dat de Spaanse Wamos Group donderdagnacht sloot met de Belgische curatoren. De jobs zullen vooral in Vlaanderen verdwijnen, blijkt uit de lijst met gesloten filialen.

Hier sluiten filialen

Na de sluitingsoperatie zullen in Antwerpen nog negen Neckermann-filialen actief zijn, in Oost-Vlaanderen tien, in Limburg vier en in West-Vlaanderen zeven. In Brussel blijven acht reiswinkels open. In de Brusselse rand sluit het filiaal in Dilbeek, Vlaams-Brabant telt dan nog vier filialen.

In Wallonië wordt slechts één filiaal gesloten, dat in Eupen. In Wallonië zullen dan vooral reizen verkocht worden in zeven filialen in Henegouwen en zeven in Luik. Ook in Waals-Brabant blijven drie kantoren actief, in Luxemburg en in Namen telkens een.

Ontslagen

Wie in welk kantoor aan de slag kan blijven, wordt komend weekend beslist. Het nieuwe management zal tot volgende week woensdag personeel aanspreken dat aanspraak maakt op een doorstart. Medewerkers die in een afgestoten kantoor tewerk waren gesteld, kunnen ook in aanmerking komen voor een job in het nieuwe bedrijf.

De directie zal zo een nieuw personeelsbestand opbouwen. In vakbondskringen luidt het dat er respect voor de loonsvoorwaarden en anciënniteit van het personeel is beloofd. Personeel dat zijn job verloor na het faillissement van Thomas Cook, moet in principe opnieuw in dienst treden en een nieuw arbeidscontract ondertekenen. Over extralegale voorwaarden moeten bepaalde modaliteiten wel herbekeken worden. Ook zullen bepaalde nieuwe functies gecreëerd worden en krijgen andere jobs een nieuwe invulling.

Vanaf 21 oktober reizen te koop

De 62 reiswinkels wel behouden blijven, openen op 21 oktober weer de deuren. De werknemers zullen dan pakketreizen, hotelverblijven, vliegtickets en rondreizen aan de man brengen van spelers als Corendon, Pegase, Club Med en MisterFly.

De merknaam van de keten wordt Neckermann, maar eigen Neckermann-reizen zitten vooralsnog niet meer in het aanbod. Welke synergieën mogelijk zijn met Wamos, dat ook reizen verkoopt, wordt nog bekeken.

Ook de website zal vanaf 21 oktober weer operationeel zijn.

LEES OOK. Spaans reisconcern Wamos neemt Neckermann-winkels over: 200 ontslagen werknemers kunnen weer aan de slag

ACLVB wanhoopt niet

Het is niet uitgesloten dat er na de overname van de 62 Neckermann-reiswinkels nog oplossingen worden gevonden voor andere onderdelen van het failliete Thomas Cook. “We zijn ervan overtuigd dat het hier niet stopt”, zo zei vakbondsvrouw Els De Coster van de liberale vakbond vrijdagavond.

“Dit is een boodschap die we willen meegeven. De curatoren zijn nog steeds bezig. Het is nog niet gedaan”, aldus De Coster. “We wisten dat er meer dan één geïnteresseerde partij was voor (gedeeltelijke) overnames. Dus we zijn ervan overtuigd dat het hier niet stopt en dat er nog altijd interesse is voor afdelingen, onderdelen of voor een aantal winkels die nu niet op de lijst staan van de winkels die open blijven. Dus er zijn zeker nog mogelijkheden.”

Brussels Airlines

Ook bij Brussels Airlines wordt de doorstart van een zestigtal Thomas Cook-/Neckermann-reiswinkels onder Spaanse vleugels met argusogen gevolgd. Het is te vroeg om te zeggen welke gevolgen de doorstart voor Brussels Airlines zal hebben, maar “we staan open voor partnerschappen”, luidt het vrijdag bij de luchtvaartmaatschappij.

Het dossier is belangrijk voor Brussels Airlines, omdat zij het overgrote deel van de vroegere Thomas Cook-reizigers naar hun vakantiebestemming en terug naar huis vloog. Die toeristen waren naar verluidt goed voor zowat 800.000 zitjes per jaar. Het is nog niet duidelijk of Wamos ook op Brussels Airlines zal rekenen voor de nieuwe klanten. Er was vrijdagnamiddag nog geen contact geweest tussen de partijen.

Brussels Airlines benadrukt alvast dat het op de vrijetijdsmarkt actief blijft. “We blijven de Belgische vakantieganger bedienen, dus we staan open voor partnerschappen”, luidt het.

Sunweb

De maatschappij heeft de voorbije weken de ontwikkelingen bij Thomas Cook niet afgewacht om vervanging te zoeken voor de weggevallen reizigers. Zo werd intussen een akkoord bereikt met touroperator Sunweb om de bestaande samenwerking uit te breiden. Daarmee kan al een deel van het verlies van de Thomas Cook-klanten gecompenseerd worden.

Het faillissement van Thomas Cook in België bemoeilijkte ook de reorganisatie-oefening die bij Brussels Airlines bezig is. Het resultaat en de gevolgen van die oefening, “Reboot”, zouden in november bekend moeten zijn. De maatschappij hoopt er haar winstmarge de komende jaren mee te kunnen opkrikken naar 8 procent.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent