Politie mag criminelen voortaan achtervolgen over de Benelux-grenzen heen

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

De Belgische politie zal in de toekomst criminelen verder mogen achtervolgen wanneer ze de grens met Nederland of Luxemburg oversteken. De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een Benelux-verdrag, dat de drie betrokken landen daarover meer dan een jaar geleden al sloten. De tekst moet ook nog langs de bevoegde parlementen passeren.

De achtervolging voortzetten is vandaag al mogelijk, maar enkel voor internationaal geseinde personen. Het nieuwe, uitgebreide verdrag dat de drie landen vorig jaar ondertekenden, breidt die mogelijkheid uit. Voortaan kan elke achtervolging die rechtmatig op het eigen grondgebied wordt gestart, over de grens worden voortgezet.

Het verdrag voorziet nog andere mogelijkheden, zoals op het vlak van informatie-uitwisseling, het vervoer en de begeleiding van personen en goederen en het uitvoeren van eenvoudige opsporingshandelingen op elkaars grondgebied. De tekst bevat ook een regeling over het grensoverschrijdend optreden van speciale eenheden.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent