Koen Van Impe redt musical na ziekte Johny Voners: “Ik had twee dagen om mijn teksten te leren en daarna speelden we al snel de hele show”

Foto: Jeroen Hanselaer

Eigenlijk hield hij de hele maand vrij voor de geboorte van zijn eerste kindje. Maar nu valt toekomstig papa Koen Van Impe (55) in allerijl in voor Johny Voners (74) in de musical La Cage aux Folles.

De bekende musical gaat volgende week in première in het Antwerpse Theater Elckerlyc. De repetities waren volop bezig toen Voners twee weken geleden bekendmaakte dat hij kanker heeft. “Een enorme klap”, zegt hoofdrolspeler Koen Crucke (67). “Door de chemo was hij te verzwakt, dus moest Stany Crets, onze regisseur, een vervanger zoeken. Ik ben blij met Koen. Hij is een straffe acteur. Chapeau dat hij al die liedjes en dansjes zo snel heeft geleerd. Dat zou ik niet kunnen.”

Ook Koen Van Impe zelf had zich deze weken anders voorgesteld. “Mijn vriendin is acht maanden zwanger. Ik wou ons huis en mezelf voorbereiden”, zegt de Salamander-acteur. “Toen Stany belde, moest ik uiteraard eerst overleggen met mijn vriendin. Maar ze weet dat dit mijn passie is. Een paar dagen later stond ik al te repeteren.”

En wat als de baby komt tijdens een voorstelling? “Het wordt mijn eerste kindje, dus daar wil ik bij zijn. Ik hoop dat de mensen begrijpen dat zoiets belangrijker is. We zijn pas uitgerekend voor eind deze maand. Gelukkig komt de bevalling dus niet op de avond van de première. Denk ik.” (lacht)

Intussen kreeg Van Impe de zegen van Voners. De twee spreken zelfs af om het over de rol te hebben. Van Impe speelt Georges, die een homokoppel vormt met Zaza (Koen Crucke). Samen runnen ze de nachtclub La Cage aux Folles, waar Zaza als travestiet de grote ster is. “Nu is het alle hens aan dek”, zegt Van Impe. “Ik had twee dagen om mijn teksten te leren en daarna speelden we al snel de hele show. Met vallen en opstaan, natuurlijk. We komen er wel, maar een rol klaarstomen in twee weken moet geen gewoonte worden.”

Dit weekend staan Crucke en Van Impe al twee keer voor een publiek in Theater Elckerlyc. Woensdag volgt de grote première.

Door gvh