Dit verdienen WNBA-kampioenen Emma Meesseman en Kim Mestdagh in vergelijking met sterren uit de NBA

Foto: Photo News

Het was een hoogdag voor het Belgische basketbal. Emma Meesseman leidde de Washington Mystics met 22 punten naar de titel in de WNBA en werd verkozen tot Finals MVP. Ook Kim Mestdagh stond te glunderen met de trofee. Sportieve glorie, maar hoe zit dat financieel?

LEES OOK. ANALYSE. Insiders verklaren waarom Emma Meesseman bij de beste speelsters van de wereld hoort

Over bonussen en andere financiële extra’s bestaat er zo goed als geen informatie. Over de salarissen van WNBA-speelsters daarentegen wel. Daarbij wordt duidelijk dat Meesseman een contract van één seizoen ter waarde van 117.500 dollar (iets meer dan 106.000 euro) ondertekende bij de Mystics, waarmee ze de topverdiener van haar ploeg is. Mestdagh zit aan een brutosalaris van 41.965 dollar (net geen 38.000 euro). De best betaalde WNBA-speelster is Jewell Loyd van Seattle met een brutosalaris van 119.500 dollar.

Een seizoen in de VS duurt ongeveer vijf maanden en bestaat uit 34 wedstrijden tijdens de reguliere competitie plus de play-offs, met ‘best of five’-wedstrijden (drie keer winnen is noodzakelijk) in de halve finales en finale.

Meesseman en Mestdagh misten door het EK met de Belgian Cats een aantal wedstrijden in de maanden juni en juli. Zo kwam de Finals MVP aan 23 wedstrijden in het reguliere seizoen en negen in de play-offs. Mestdagh speelde in totaal zestien matchen voor de Mystics. Meesseman kreeg dus bijna 3.700 dollar bruto per gespeelde match, Mestdagh iets meer dan 2.600 dollar.

LEES OOK. MVP van WNBA-finale maar toch blijft Emma Meesseman bescheiden: “Ben gewoon speelster die haar ploeg heeft geholpen”

Dit verdienen WNBA-kampioenen Emma Meesseman en Kim Mestdagh in vergelijking met sterren uit de NBA
Kawhi Leonard. Foto: AFP

Borrelnootjes

Niet slecht, maar borrelnootjes vergeleken met wat de mannen van de NBA krijgen. Een rookie (eerstejaars) krijgt komend seizoen minimaal 898.310 dollar of iets meer dan 813.000 euro. Dat minimum loopt op met jaren ervaring. Wie al vijf jaar in de NBA speelt, krijgt minimaal bijna 1,9 miljoen dollar of iets meer dan 1,7 miljoen euro. Hier valt bij op te merken dat een seizoen 82 wedstrijden duurt plus eventuele play-offs. Maar dan nog… Als je weet dat scheidsrechters in de NBA 150.000 dollar verdienen, dan krijgen onze Belgian Cats niet bepaald een topsalaris.

Ter vergelijking, de Finals MVP in de NBA vorig seizoen was Kawhi Leonard. Die verdiende toen bij de Toronto Raptors meer dan 23 miljoen dollar voor 84 gespeelde wedstrijden, goed voor bijna 274.000 dollar per match. Komend seizoen krijgt de 28-jarige Amerikaan een salaris van bijna 33 miljoen dollar bij de LA Clippers.

LEES OOK. Vader Meesseman reageert nadat zijn dochter geschiedenis schrijft: “Zelfs als we thuis pingpong spelen, wil Emma winnen”

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN