Abonnee worden? Kies je leesformule

12/10/2019 - Nieuws
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De directie van Neckermann. Onder die naam gaan 62 reiswinkels van Thomas Cook/Neckermann nu verder.  BELGA

Thomas Cook: doorstart maar 29 filialen minder

Binnenkort zullen onder de naam Neckermann opnieuw reizen verkocht worden in ons land. Overnemer Wamos sluit wel 29 van 91 reiswinkels van Thomas Cook/Neckermann, zo goed als allemaal in Vlaanderen.

Wamos Benelux, zo heet de nieuwe poot van de Spaanse reisorganisatie Wamos. Het is die groep die 62 van de 91 Thomas Cook-winkels in ons land overneemt. Het slechte nieuws is dus dat 29 reiswinkels de deuren moeten sluiten, en dat die op één na allemaal in Vlaanderen te vinden zijn. “Er zijn dan ook een pak meer Vlaamse shops, en die zijn vaak landelijker gelegen”, klonk het vrijdag bij Wamos. In Wallonië wordt één reiswinkel gesloten, Brussel blijft gespaard. Thomas Cook Retail België stelde meer dan 500 mensen tewerk. Na het faillissement van Thomas Cook vorige maand, kunnen 200 van die werknemers nu een doorstart maken dankzij het akkoord dat de Spaanse Wamos Group donderdagnacht sloot met de Belgische curatoren. Er zullen dus vooral in Vlaanderen jobs verdwijnen.

Het goede nieuws is dat het met de nieuwe eigenaar best goed gaat. Vorig jaar boekte Wamos alleen al in Spanje een omzet van ruim 680 miljoen euro. Dat is 24 procent meer dan in 2017. De winst steeg met een even fors percentage. De groep is behalve in Spanje vooral in Portugal aanwezig, en palmt nu dus ook de Benelux in. De 62 reiswinkels die behouden blijven, openen op 21 oktober weer de deuren. De merknaam van de keten wordt Neckermann, maar eigen Neckermann-reizen zitten vooralsnog niet meer in het aanbod. In de winkels zullen pakketreizen, hotelverblijven, vliegtickets en rondreizen verkocht worden van spelers als Corendon, Pegase, Club Med en MisterFly.

Ook bij Brussels Airlines wordt de doorstart van de Thomas Cook/Neckermann-reiswinkels onder Spaanse vleugels met argusogen gevolgd. Het is te vroeg om te zeggen welke gevolgen de doorstart voor Brussels Airlines zal hebben, maar “we staan open voor partnerschappen”, luidt het vrijdag bij de luchtvaartmaatschappij.

Het dossier is belangrijk voor Brussels Airlines, omdat zij het overgrote deel van de vroegere Thomas Cook-reizigers naar hun vakantiebestemming en terug naar huis vloog. Die toeristen waren naar verluidt goed voor zowat 800.000 zitjes per jaar. Het is nog niet duidelijk of Wamos ook op Brussels Airlines zal rekenen voor de nieuwe klanten. Er was vrijdagnamiddag nog geen contact geweest tussen de partijen.(blg, jvr, gjs)

AANGERADEN
Meest recent