Abonnee worden? Kies je leesformule

12/10/2019 - Roeselare
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

DEZE MAAND GETEST PLEZANT OUDER WORDEN

PLEZANTSTE GEMEENTE

Het Nieuwsblad gaat dit jaar op zoek naar de Plezantste Gemeente van Vlaanderen. In verschillende afleveringen leggen we de 300 gemeenten op de rooster. Voor deze aflevering gaan we na waar het plezant ouder worden is. In welke stad of gemeente dartelen de ouderen van dagen als jonge veulens door de straten? En waar kan je maar beter snel verhuizen als de herfst van het leven daar is? We nemen ook de grootste stad uit de regio onder de loep en spraken met enkele opmerkelijke senioren uit de regio.

De allereerste wandelvoetbalploeg van KSV Roeselare traint maandelijks. if

KSV Roeselare start wandelvoetbalclub

Op scoren staat geen leeftijd

Roeselare

-

Enkele supporters van KSV Roeselare zijn dit seizoen gestart met een wandelvoetbalclub. Zoals de naam al doet vermoeden is het een combinatie van wandelen en voetbal. Een sport die aan populariteit wint bij senioren.

ZO GINGEN WE TE WERK KOPLOPER ROESELARE HOUDT MAAR NET WINGENE AF

De senioren van vandaag zitten niet meer stil. Sport wordt steeds vaker een belangrijke bezigheid. Zo ook bij een viertal supporters van de voetbalclub KSV Roeselare, die dit jaar hun eigen wandelvoetbalclub hebben opgericht. Intussen zijn ze al gegroeid tot een team van zo’n twaalf man. “Grotere voetbalclubs zoals Club Brugge en Racing Genk hebben al een wandelvoetbalploeg die zeer goed draait. Afgelopen zomer heb ik twee toernooien kunnen bijwonen. Toen ik er op de supportersbus over praatte met enkele anderen, waren ze meteen te vinden voor het idee”, zegt Luc Lefebvre (58). Op de fandag van KSV Roeselare werd al een eerste try-out gehouden, maar toen moesten er nog jongere spelers meehelpen. Enkele weken later nam de ploeg deel aan een toernooi in Zonnebeke. Vanaf deze maand werden de trainingen opgestart.

Voet op de grond

Wandelvoetbal is te vergelijken met zaalvoetbal. Het voornaamste verschil met gewoon voetbal zit hem in de naam: je mag niet lopen. Snelwandelen kan wel nog, maar er moet altijd één voet op de grond blijven. Dat is niet zo evident als je aanvankelijk zou denken. Wie ooit al eens, al dan niet competitief, heeft gevoetbald zal meteen de neiging hebben om naar de bal te lopen. De bal mag bij wandelvoetbal bovendien niet boven de heup komen en fysiek contact is uiterst verboden.

De wedstrijd duurt twee keer twintig minuten. “En dat is zeker lang genoeg”, zegt speler Franky Lombaert (66). “Tijdens het tornooi in Zonnebeke moesten we vijf matchen na elkaar spelen, we waren kapot. Je bent dan ook de hele tijd in beweging. Veel rust heb je niet tijdens een match. We hebben er toen niet veel van gebakken, maar dat komt nog wel. Straks beginnen de trainingen en zullen we het ook tactisch verbeteren. Ik kijk nu regelmatig naar wandelvoetbal. Je hebt heel veel verschillende tactieken, net zoals in het gewone voetbal.”

Ambiance

Geert Deleye Wandelvoetballer “Laat die jonge gasten maar lachen met ons”

Toch wil de club het zo laagdrempelig mogelijk houden. Je hoeft absoluut geen supporter te zijn van KSV Roeselare en voetbalervaring is geen vereiste. “Het belangrijkste is dat we veel ambiance maken”, vertelt Geert Deleye (61). “We blijven bovendien in beweging. Soms lachen ze wel eens met ons, maar laat ze maar doen. Ik zou hen graag eens bezig zien, het is niet te onderschatten.”

if

ZO GINGEN WE TE WERK

Elke stad of gemeente kreeg een score op 10. Zes van die punten werden verdeeld op basis van een checklist die onze correspondenten invulden in elke Vlaamse stad of gemeente. Het aantal wooneenheden in de woon-zorgcentra per 1.000 65-plussers en de gemiddelde dagprijs van een eenpersoonskamer in die woon-zorgcentra (cijfers uit mei 2018 van het Agentschap Zorg & Gezondheid) resulteerden nog eens in twee punten. De laatste twee punten werden uitgedeeld door de resultaten te analyseren van een tevredenheidsenquête rond ouderenvoorzieningen in opdracht van de Vlaamse regering uit 2017 en een bevraging naar het aantal activiteiten voor ouderen uit datzelfde jaar.

KOPLOPER ROESELARE HOUDT MAAR NET WINGENE AF

 

Ouder worden is een feest in de regio Roeselare. Ruim 8 van de 10 bewoners op leeftijd geeft aan zijn of haar gading te vinden in de dagelijkse activiteiten die in de verschillende steden en gemeenten voorhanden zijn. Kaartje leggen in de kaartclub, een tocht maken met de elektrische fiets, aquagym in het zwembad of de bus op voor een van de talloze uitstappen met Okra of S-Plus: neen, het zwarte gat ligt zeker níét in onze regio. Maar plezant ouder worden betekent ook waardig ouder worden. Zo lang als mogelijk zelfstandig van het leven kunnen genieten. Als dat kan in de eigen woning, als dat moet in een serviceflat of woon-zorgcentrum.

Daarin kunnen gemeentebesturen een zeer actieve, ondersteunende rol spelen en is ook de aanwezigheid van ruime en betaalbare woonzorgcentra op het grondgebied van de gemeente van belang. Grootste stad Roeselare houdt maar net het kleine Wingene af in de eindafrekening. Die gemeente haalt erg hoge waarderingscijfers in de bevragingen van de Vlaamse overheid, heeft een groot aanbod aan rusthuizen en kan in bijna alle voorzieningen zijn voet zetten naast de Rodenbachstad. Izegem en Ledegem volgen in het zog van de twee koplopers.

Achteraan het compacte peloton vinden we Staden, Pittem en Wielsbeke terug. Die laatste gemeente laat vooral punten liggen door het ontbreken van een mindermobielencentrale en een gemeentelijke dienst die warme maaltijden aan huis levert. Maar zelfs de hekkensluiters uit de regio mogen tevreden zijn met hun rapport.(wel)

AANGERADEN