Calvarietocht voor Belgen in Lombardije: emotionele Jan Bakelants valt op dezelfde plek waar hij zware blessure opliep

Foto: Photo News

Terwijl Nederland 38 jaar na Hennie Kuiper nog eens mocht juichen in de Ronde van Lombardije, likten de Belgen hun wonden na afloop de zwaarste eendagskoers van het jaar. Tim Wellens (29ste) deed een poging om te anticiperen, maar kreeg geen ruimte. Tiesj Benoot (24ste) en Dylan Teuns (opgave) konden door maagproblemen niet over al hun krachten presteren en Steff Cras (26ste) reed lek op vier kilometer van de streep. Jan Bakelants eindigde allerlaatste. Twee jaar na zijn zware val in de afdaling van de Sormano, ging hij er opnieuw tegen de vlakte.

LEES OOK.Bauke Mollema verrast de favorieten in de Ronde van Lombardije, Valverde komt net te laat

Tim Wellens werd vorig jaar knap vijfde in Como. Ondanks een val van woensdag in Milaan-Turijn was hij gisteren opnieuw bij de pinken. Op de steile Muro di Sormano was Wellens de enige Belg die de schifting van twintig renners waaronder alle favorieten wist te overleven. “Ik had het knap lastig op de Sormano en wist dat ik iets moest proberen om kans te maken.” Wellens deed dat ook. In de afdaling richting de Civiglio glipte hij weg en kreeg hij Emanuel Buchmann mee. De vierde uit de eindstand van de Tour was een goeie gezel. De twee werkten goed samen en verzamelden al snel een voorsprong van twintig seconden. “Het was een goed plan om te anticiperen op de aanval van de topfavorieten op de Civiglio. Alleen hadden we beter nog enkele andere schaduwfavorieten mee gehad in steun en liet Jumbo-Visma ons niet rijden.”

Door het toedoen van een beresterke Sepp Kuss in dienst van Primoz Roglic hield de groep der favorieten Wellens en Buchmann steeds binnen schot. Tijdens de eerste klimmende hectometers van de Civiglio (4 km aan 9%) werd Wellens voorbijgesneld. “Ik heb alle energie in die aanval gestoken. Een poging van alles of niets”, aldus Wellens, die finaal als 29ste over de streep bolde.

Benoot één plek hoger dan vorig jaar

Twee Belgen deden iets beter. Tiesj Benoot en Steff Cras overleefden op de Muro di Sormano de schifting niet, maar kwamen in het lange stuk langs het Comomeer in de aanloop naar de Civiglio terug aansluiten. Benoot was woensdag nog vierde geworden in Milaan-Turijn en verwachtte veel van het laatste monument van het seizoen. Hij hoopte fiks beter te doen dan de 25ste plaats van volgend jaar. De Gentenaar deed dat ook, maar de 24ste plaats loste zijn verwachtingen niet in. “Een offday. Het laatste steile stuk van de Sormano was er te veel aan. Had ik een goed resultaat willen neerzetten, moest ik op de Sormano mee zitten. Ik was niet top vandaag en had ook een beetje last van mijn maag. Het is goed dat het seizoen voorbij is. Tijd om te rusten.”

Twee plaatsen achter Benoot eindigde Cras knap 26ste in zijn eerste Ronde van Lombardije. “Op zich een mooi resultaat voor een debutant, maar er zat veel meer in. Op vier kilometer van de streep reed ik nog lek”, zegt de 23-jarige klimmer uit Westerlo die donderdag door materiaalpech ook al een mooi resultaat door de neus geboord zag in de Ronde van Piemonte. “Op de Madonna del Ghisallo liet een renner van Bahrain-Merida plots een gat vallen en heb ik al veel krachten moeten opsouperen. Op de steile klimmen zoals de Sormano voel ik ook dat ik nog wat kracht mis om de beteren te kunnen volgen. Ik ben wel blij dat ik eindelijk kan tonen wat ik waard ben. Dat is dit jaar door ziektes en blessures nog niet vaak gelukt.” Voor Cras zit het seizoen er nog niet op. De renner van Katusha-Alpecin vliegt eerstedaags door naar China om de Ronde van Guanxi te betwisten. “Ik hoop daar nog een mooi resultaat te scoren.”

Parcours te zwaar voor Gilbert, maagproblemen bij Teuns

Drie minuten na Benoot, Cras en Wellens kwam Philippe Gilbert als 54ste over de streep. Zoals verwacht bleek het huidige parcours van de Ronde van Lombardije te zwaar voor de winnaar van de edities 2009 en 2010. Die hoge moeilijkheidsgraad mag voor Dylan Teuns geen probleem zijn, maar de nummer drie van de uitslag van vorig jaar haalde zelfs de finish niet. “Halfweg de koers kreeg ik last van enorme maagproblemen. Op de Madonna del Ghisallo heb ik enkele winden kunnen laten en dacht ik daarmee dat het euvel voorbij was, maar op de Sormano kon ik het niet meer houden. Ik ben de bosjes ingedoken om alles eruit te laten lopen. Nadien had het geen zin meer om nog verder te gaan en ben ik in de volgwagen gestapt”, aldus Teuns.

Serge Pauwels (85ste) en Sep Vanmarcke (108ste) haalden wel de uitslag. Voor Vanmarcke is het parcours van Lombardije zeker te lastig, maar hij wou graag wat koersritme opdoen voor hij doorvliegt naar Guanxi. “Missie geslaagd”, aldus Vanmarcke, die meer dan 21 minuten na Bauke Mollema over de streep bolde.

Vloek voor Bakelants

Vanmarcke was niet de laatste in de uitslag. Die eer was weggelegd voor Jan Bakelants. Nu ja, eer. Bakelants kwam over de streep met schaafwonden over het hele lichaam. Twee jaar na zijn zware val in de Ronde van Lombardije bleek hij bij zijn terugkeer opnieuw niet gespaard van averij. “Het maffe is dat het opnieuw gebeurde in de afdaling van de Sormano. Niet in die gevaarlijke bocht van twee jaar geleden, maar helemaal aan het einde van de afzink. Ik weet echt niet hoe het is kunnen gebeuren. Mijn voorwiel schoof weg en ik lag er. Ik reed zelfs niet eens rap, zonder risico’s. Een vreemde valpartij. Iets wat elke renner elk jaar wel eens overkomt, maar vreemd genoeg moet het bij mij altijd in deze koers gebeuren.”

Bakelants was aangedaan van de val, maar besefte dat het net al twee jaar geleden veel erger had kunnen aflopen. “De schade valt wel mee. Ik heb schaafwonden, waar ik nog nooit schaafwonden heb gehad zoals op de achterkant van mijn schouder. Het moet dus een rare val geweest zijn, maar als ik naar mijn getoucheerde helm kijk, moet ik misschien zeggen dat ik ondanks die val toch veel geluk heb gehad. Het is een zeer jammer zaak, maar het had allemaal veel erger kunnen zijn.”

“Kom nooit meer terug naar deze koers”

Meer dan de fysieke schade, was een geëmotioneerde Bakelants teneergeslagen door de mentale klap. “Het is om zot van te worden. Ik kan niet vatten dat het net opnieuw in de afdaling van de Sormano gebeurde. Ik was naar hier gekomen om die zware val van twee jaar geleden definitief achter mij te laten… Het werd een anticlimax van jewelste. Nadien passeerden we nog twee keer vlak bij de streep. Het was gemakkelijk geweest om op te geven, maar mijn vriendin en kindjes stonden aan de streep te wachten dus ik wilde toch kost wat kost uitrijden. Het is ook de laatste koers van het jaar en ik wou mij niet laten kennen. Eén ding weet ik wel, nu kom ik echt nooit meer terug naar deze koers.”

Door Bram Vandecapelle in Como
AANGERADEN
Meest recent