Onverslijtbaar: Vinokourov opnieuw wereldkampioen Ironman na geweldige nummertje op de fiets

De jaren lijken geen vat te hebben op Aleksandr Vinokourov. 46 jaar is de Kazachse ex-wielrenner ondertussen en zaterdagnacht heeft hij zich in Hawaï gekroond tot wereldkampioen Ironman triatlon in de leeftijdscategorie 45 tot 49 jaar. Vijf weken geleden werd Vinokourov in Nice ook al wereldkampioen Ironman op de halve afstand.

Onverslijtbaar: Vinokourov opnieuw wereldkampioen Ironman na geweldige nummertje op de fiets

Aleksandr Vinokourov legde de 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer en 42.20 kilometer lopen af in 8 uur 58 minuten en 28 seconden. Daarmee was de teammanager van Astana meer dan elf minuten sneller dan zijn dichtste belager. Vinokourov dankte zijn wereldtitel uiteraard vooral aan een ijzersterk nummertje op de fiets, of wat dacht u. De ex-winnaar van de Vuelta en Luik-Bastenaken-Luik deed amper 4 uur 21 minuten en 6 seconden over 180,2 fietskilometers. Daarmee was Vinokourov amper een dikke minuut trager dan bijvoorbeeld Bart Aernouts en vijf minuten trager dan winnaar Jan Frodeno.

Van de voormalige toprenners was Vinokourov in Hawaï de sterkste. Stefan Schumacher - die meedeed bij de profs - finishte in 9 uur 8 minuten en 54 seconden, Laurent Jalabert - tweede in de categorie 50 tot 54 jaar - kwam over de meet na 9 uur 40 minuten en 53 seconden. Al moet wel gezegd dat Stefan Schumacher na honderd meter zwemmen een kwallenbeet opliep die hem de hele race parten heeft gespeeld. De Duitser moest meermaals overgeven en zocht tijdens de marathon noodgedwongen vier keer de toiletten op. “Meer een Did Not Finish wou ik absoluut niet achter mijn naam”, aldus de Duitser.

Door Maarten Delvaux in Hawaï
  • AANGERADEN