Turkse invasie in Syrië kan 400.000 burgers op de vlucht jagen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Turkse invasie tegen Koerdische stellingen in het noordoosten van Syrië heeft al 130.000 burgers op de vlucht gejaagd. Dat melden de Verenigde Naties. Hun aantal kan nog oplopen tot 400.000.

LEES OOK. “Meer dan 100” familieleden van ISIS-strijders tijdens gevechten in Syrië ontsnapt uit kamp waar ook tientallen Belgen zitten

“We zien een scenario tegemoet waarin tot 400.000 personen zich zouden kunnen verplaatsen in de getroffen zones en daarbuiten”, verduidelijkt Jens Laerke, woordvoerder van Ocha, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken, dat afhangt van het secretariaat van de Verenigde Naties. Zoveel zouden dus nood kunnen hebben aan “hulp en bescherming”.

De VN hadden vrijdag bekendgemaakt dat honderdduizend personen gedwongen waren om uit hun huis te vluchten sinds het begin van de Turkse invasie in Syrië woensdag. Maar mogelijk vertrekken nog anderen uit de plattelandsomgeving van Tell Abyad en Ras al-Ain. “De huidige schattingen overstijgen het cijfer van 130.000 personen”, zegt OCHA zondag in een prospectief en evaluatief document. “De exacte cijfers kunnen nog niet vastgesteld worden”, klinkt het daarin ook.

LEES OOK. 9 burgers “geëxecuteerd door pro-Turkse rebellen: “Vooraanstaande politica onder de slachtoffers”

AANGERADEN
Meest recent