FOTO. Eindelijk daar was ze toen, de zon: Flanders Garden Festival klokt af op 18.000 bezoekers

Lochristi - Het Flanders Garden Festival zit erop. Tijd om af te ronden met een paar conclusies en een boel foto's van onze huisfotografe. Want Het Nieuwsblad verkende opnieuw alle hoekjes en kantjes van het grafelijk domein.18.000 toeschouwers, uiteindelijk nog een mooi getal, na een rustige start, met dank aan de nazomerzon die zondag eindelijk van de partij was. Die ene verloren bui maakte een bochtje rond Beervelde.

De Vlaamse schonen deden hun werk, de azalea op kop. De 'Floralien Experience'-tent was een verademing tussen de vele standen. De azalea in acht composities, elk op zich kunstwerkjes, was morsen met schoonheid. De creatie 'Ice Flowers' van het Scheppersinstituut in Wetteren kreeg de meeste jetons van de bezoekers. Een onderscheiding meer in de prijzenkast van de Wetterse school. Leuk ook dat het publiek vooral geïmponeerd was door het werk van leerlingen die het bloemschikken stilaan in de vingers krijgen.  Een wissel op de toekomst van de sector. Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V) vatte het mooi samen: "Toerisme is belangrijk voor onze provincie, maar de sierteelt evenzeer. De Tuindagen zijn fantastisch voor ons, want de sierteelt is het uithangbord van de regio en zorgt voor een bovenlokale uitstraling." Bij de volgende editie van Beervelde worden er trouwens combitickets aangeboden, waarmee u aan een gunstige prijs én de Tuindagen én de Gentse Floraliën kan bezoeken. Het Flanders Garden Festival was ondanks het thema geen puur Oost-Vlaamse aangelegenheid: ook gedeputeerde Bart Naeyaert van West-Vlaanderen was gisteren te gast op de ochtendreceptie op het terras van het paviljoen.

't Is hier toch ook schoon?

De Tuindagen waren er van hoge kwaliteit: zelden zoveel kleurrijke creativiteit gezien als bij deze editie. Steeds met een mooie mix van de basis, bloemen en planten, gemengd met een aantrekkelijke factor. Een boost voor de chrysantenteelt bijvoorbeeld, gelinkt aan het Mumbier. Of de doe-stand van de Vlaamse laurier. Met de originele plant, maar ook met een passend drankje en een geurtje aan gekoppeld. Samen met de installaties - nog zo'n toverwoord in de moderne Tuindagen - in de villa, natuurlijk. Is het u ook opgevallen wat u zelf allemaal kan doen in Beervelde? Workshops met bloemen, met kruiden, net azalea's, filmpjes bekijken, themawandelingen meemaken en zoveel meer. Handen uit de mouwen, het is ook een nieuwe tendens op wat we soms wat stofferig "een beurs" blijven noemen. Kwaliteit blijft primair voor graaf Renaud, en door zijn spontaneïteit vergeet u het misschien soms: dit evenement heeft een strak en doordacht plan en vernieuwt zichzelf elk jaar. "Het was al een paar jaar een beetje hetzelfde, maar deze editie springt er toch wel weer uit", hoorden we gisteren tussen de paadjes. Opmerkelijk ook: exotische thema's en bestemmingen zijn niet altijd noodzakelijk om mooie edities te maken. Damesjuryvoorzitster Lieve Staute vatte het zaterdag op een ander receptiemoment treffend samen: "t Is hier toch ook schoon", een onderschrift dat onder elke verwijzing naar de Tuindagen mag staan. 

Terrasje doen?

En tenslotte: het viel onze fotografe op hoeveel terrasjes uit de grond rijzen op alle plekken in dit Park. De palletmeubeltjes voor de picknick, alweer een clever plan van de organisator, werden vlotjes gebruikt. Maar ook veel 'spontane' terrasjes staken de kop op. Niet zomaar ergens gratuit en commercieel neergepoot, maar mooi geïntegreerd in het hele verhaal. Denk maar aan het chrysantenplein, waar u van kunst, bier, streekproducten en vooral het mooie uitzicht kon genieten. De innerlijke mens laten genieten, er is niets fout mee. 

Nagenieten kan nog met de fotoreeks die Lut Laureys - ze ging drie dagen nog net thuis slapen - non-stop bijeenflitste. Of ze u ook gepland of toevallig voor de lens kreeg, merkt u in haar FGF-album. 316 foto's samen met de oogst van de startdag. Herlezen wat u al kon lezen? Hier vindt u D-day -1, de openingsdag, de link naar de Vlaamse laurier, en een klik hier brengt u naar het verhaal van het chrysantenplein

 

 

Door Geert Herman & Lut Laureys
AANGERADEN