Abonnee worden? Kies je leesformule

14/10/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In het kamp Ain Nissa nabij Raqqa verbleven zo’n 13.000 vrouwen en kinderen van ISIS-strijders.  REUTERS

Bijna 800 vrouwen en kinderen van ISIS-strijders, onder wie één Belgische, gevlucht uit Syrisch kamp

Dramatisch voor de kinderen, maar weinig paniek bij ons

Uit een kamp in het noorden van Syrië zijn net geen achthonderd vrouwen en kinderen van ISIS-strijders ontsnapt. Dat gebeurde nadat de Koerdische bewakers het kamp hadden verlaten door de gevechten met Turkse troepen. “Volgens verschillende bronnen is er ook één Belgische vrouw op de vlucht”, zegt Heidi De Pauw van Child Focus, die het kamp vorig jaar nog bezocht. Minister van Justitie Koen Geens acht de kans “eerder gering dat ISIS-strijders nu naar hier terugkomen”.

Mechelse rapper vecht voor Erdogan in Syrië Assad stuurt troepen om Turken tegen te houden

In het bewuste kamp Ain Issa nabij Raqqa verbleven zo’n 13.000 vrouwen en kinderen van ISIS-strijders. “785 familieleden van jihadi’s konden ontkomen na bombardementen van Turkije op het kamp”, aldus de Koerdische autonome administratie. Over hun nationaliteit communiceren ze niet, maar er zou dus één Belgische vrouw bij zijn. “Het gaat volgens onze bronnen om een vrouw zonder kinderen”, zegt Heidi De Pauw. “Voorts hebben we nog weet van twee andere Belgische vrouwen die in dat kamp zaten, samen met zes Belgische kinderen tussen de één en acht jaar. Voor zover we weten, zijn ze er nog.”

Veroordeeld wegens terrorisme

De ontsnapte vrouw is mogelijk Fatima B. (24) uit Borgerhout die met een Vilvoordse strijder huwde en bij verstek veroordeeld is tot vijf jaar wegens terrorisme. De twee andere Belgische vrouwen van wie we weten dat ze in Ain Issa verbleven, zijn Bouchra Abouallal en haar schoonzus Tatiana Wielandt (allebei met verstek veroordeeld tot vijf jaar wegens terrorisme) die inderdaad elk drie kinderen hebben. Volgens de moeder van Bouchra zijn zij niet ontsnapt en willen ze dat ook niet, omdat het veel te gevaarlijk is. “De Koerden hebben gewoon de deuren opengezet, omdat ze aandacht willen van Europa. Mijn kleinkinderen worden vogelvrij verklaard”, zegt Fatiha Lakjaa.

Ook Heidi De Pauw zegt dat vluchten nu gevaarlijk is. “Die vrouwen zijn inderdaad vrij om te gaan en staan waar ze willen. Maar waar moeten ze naartoe met hun kinderen? Er wordt gezegd naar Raqqa, maar hoe moeten ze daar raken? En wie komen ze onderweg tegen? Wie heeft daar nu de macht over dat gebied? Welke milities zijn dat? We maken ons ernstig zorgen. En niet alleen over die landgenoten. In twee andere kampen zitten ook nog Belgische kinderen. Wat als ook daar de chaos uitbreekt? Hoe gaan we die kinderen ooit nog opsporen?” Het OCAD, het coördinatiecentrum voor de dreigingsanalyse, heeft zicht op ruim vijftig Belgische ISIS-strijders die vastzitten in gevangenkampen in het noorden van Syrië. Het gaat om een vijfendertigtal vrouwen en een twintigtal mannen. Daarnaast zijn er ook nog een 70-tal Belgische kinderen.

Geen gevangenis

De Koerden waarschuwden er eerder al voor dat er door de gevechten met Turkije ook mogelijk ISIS-strijders kunnen ontsnappen. Maar volgens minister van Justitie Koen Geens is dat momenteel nog niet het geval. “Het kamp Ain Issa is geen gevangenis, maar wel een kamp waar alleen vrouwen en kinderen van ISIS-strijders verblijven”, verklaart hij op VTM Nieuws. “Er zijn dus geen Foreign Terrorist Fighters van België in dat kamp aanwezig. Die zitten in een gevangenis in Noordoost-Syrië, een heel eind van waar de gevechten nu zijn.”

Al ontkent hij niet dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden nu er berichten zijn dat vrouwen van strijders ontsnappen. “Je kan het risico natuurlijk nooit uitsluiten dat er terugkomen, daarom hebben we de ontsnappingsroutes al eens overlopen met onze veiligheidsdiensten. Via Irak lijkt schier onmogelijk omdat dat een zeer onherbergzaam gebied is. De Turkse grens is dan weer zeer streng bewaakt. En Jordanië, dat is over de Eufraat en dat heeft niemand tot nu toe geprobeerd omdat het zo moeilijk is. We achten de kans momenteel dus eerder gering dat er ISIS-strijders kunnen terugkomen. Al wil ik niet optimistisch zijn, ik vind de situatie dramatisch. Het is doodjammer voor de kinderen.”

  

Mechelse rapper vecht voor Erdogan in Syrië

De Mechelse rapper BizzyBlaza verblijft volgens berichten op zijn Instagram- en Facebookaccounts momenteel in Turkije om er zijn dienstplicht te vervullen. Hij zou er aan de zijde vechten van de Turkse soldaten die eerder deze week Noord-Syrië binnenvielen.

Hoelang Bissy Owa, de echte naam van de Belgisch-Turkse rapper BizzyBlaza, al in Turkije verblijft is niet duidelijk. Begin augustus postte hij een eerste foto in legeruniform op Instagram. Net als heel wat andere jongeren met de dubbele nationaliteit, is hij naar Turkije gegaan om er zijn dienstplicht te vervullen. Volgens een Facebookpost op 16 augustus werd hij opgeroepen om te gaan strijden aan de Syrische grens. “Omdat de kans bestaat dat ik niet meer terugkeer, drop ik mijn nieuwste ep nu al online”, klinkt het in het bericht.   

De laatste weken verschenen er nog foto’s in legeruniform op zijn Instagramaccount. Hij poseert ook regelmatig met zware wapens en zegt te strijden voor een Ottomaans kalifaat. Enkele dagen geleden, net voor de inval van het Turkse leger in Syrië die gericht is tegen de Koerden en hun bondgenoten in het gebied, postte hij nog een foto naast een tank met als bijschrijft: “Er is een grote operatie vannacht.”

BizzyBlaza kwam in 2018 in opspraak toen hij tijdens een liveoptreden op radiozender MNM uit de ether werd gehaald. In zijn nummer Money tot de Dood deed hij verschillende extreme uitspraken over Israël, de Joden en het conflict met de Palestijnen. Het leverde hem naast heel wat kritiek ook steun op van voormalig politicus en activist Dyab Abou Jahjah. Op zijn Instagram Stories verscheen zondag dan weer een foto waarbij een man gehuld in Turks legeruniform op een Israëlische vlag staat terwijl hij er zijn wapen op richt.

Owa is ook geen onbekende voor het Belgische gerecht. Zo verbleef hij in het voorjaar nog een tijdlang in de gevangenis van Dendermonde nadat hij posts had geplaatst op sociale media “die overlast of schade hadden berokkend”. Hij pronkte ook met klachten tegen hem wegens het aanzetten tot haat en discriminatie. (svds)

Assad stuurt troepen om Turken tegen te houden

Het Syrische regime van Bashar Al-Assad stuurt troepen naar het noorden van Syrië om een “Turkse agressie op Syrische grondgebied” te stoppen. Dat heeft het staatspersagentschap Sana zondagavond gemeld. De Turken zijn woensdag het noorden van Syrië binnengevallen in hun strijd tegen de Syrian Democratic Forces (SDF), de Koerdische militie die zij als terroristen beschouwen. De voorbije dagen waren al verschillende geruchten dat de Koerden een alliantie zochten met de Russen en het Syrische regime, sinds Donald Trump heeft besloten om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit de regio.

Het Turkse leger rukt intussen steeds verder op in het noorden van Syrië. Het zou intussen al 30 à 35 kilometer het land zijn binnengedrongen en de controle hebben verworven over een belangrijke snelweg. “Hierdoor zijn verschillende gebieden onder controle van de Koerden van elkaar afgesloten”, bevestigt het Turkse ministerie van Defensie. (jvde)

AANGERADEN