Al minstens 43 doden door tyfoon in Japan

© EPA-EFE

Het aantal dodelijke slachtoffers van de tyfoon in Japan is al opgelopen tot 43, en er zijn nog 16 mensen vermist. Dat meldt de Japanse openbare omroep NHK maandag in de late namiddag (plaatselijke tijd).

“De reddingswerkers werken dag en nacht om de vermisten te vinden en te proberen redden”, aldus de Japanse premier Shinzo Abe. Zondagavond zijn 110.000 reddingswerkers ingezet om mensen te redden die vastzaten door de vele overstromingen. Intussen dreigen nieuwe regenbuien in het centrum en oosten van het land. De meteorologische diensten waarschuwen voor nieuwe aardverschuivingen en overstromingen.

Tyfoon Hagibis (Filipijns voor ‘snel’) kwam zaterdagavond aan land, en bracht rukwinden tot 200 km/uur mee en stortregens die 36 van de 47 prefecturen van het land trof. De passage van Hagibis leidde ook tot aardverschuivingen en overstromingen. Japanse media melden dat zeker 142 rivieren, vooral in het noorden en oosten van het land, buiten hun oevers getreden zijn. Vooral de centraalgelegen prefectuur Nagano is zwaar getroffen. Daar is een dijk gebroken, waardoor de rivier Chikuma overstroomd is en een woonwijk tot twee verdiepingen hoog onder water staat.

Nog volgens de laatste balans zijn er zeker 200 mensen gewond geraakt, meldt NHK nog.

Een lokale verantwoordelijke vreest dat de nieuwe regen een impact zal hebben op de zoek- en reddingswerken.

Zowat 75.000 gezinnen zitten maandagnamiddag nog altijd zonder elektriciteit, en ruim 120.000 hebben geen drinkbaar water.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten