Protesten Ecuador: inheemse leiders eisen vertrek van ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie

© AP

De belangrijkste inheemse organisatie van Ecuador eist het vertrek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie als “een gebaar van sociale vrede”. Dat deed ze tijdens een vergadering met president Lenin Moreno. De inheemse leiders veroordeelden de harde repressie van de manifestaties, waarbij sinds 3 oktober al 6 doden en meer dan 1.300 gewonden vielen.

“Er is een sociale crisis geweest en de mensenrechten zijn niet gerespecteerd, met buitensporig geweld tegen de bevolking en terrorisme van de staat”, dus “als een gebaar van sociale vrede vragen we het onmiddellijke vertrek van deze twee ministers”, verklaarde Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (Conaie), tijdens de vergadering met de regering, die op televisie wordt uitgezonden.

© AP

Zondag kwamen de verschillende partijen voor het eest samen in hoofdstad Quito. Zo hoopt men een einde te maken aan de sociale crisis die al aan zes mensen het leven kostte sinds 3 oktober.

De inheemse gemeenschap, die een kwart van de bevolking vertegenwoordigt, leidt het protest tegen economische hervormingen die de regering wil doorvoeren na een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De inheemse bewoners staken en protesteren al dagenlang in Quito tegen de beslissing van president Lenin Moreno om de veertig jaar oude brandstofsubsidies af te schaffen, waardoor de brandstofprijzen enorm snel de hoogte ingingen.

LEES OOK. Vlaams koppel zit al dag vast op luchthaven Quito en heeft pas dinsdag een terugvlucht: “We krijgen zelfs geen water” (+)

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© EPA-EFE

© AP

LEES OOK

Nu in het nieuws