Einde aan gewelddadige protesten? Regering en inheemse leiders Ecuador komen tot een akkoord

Bron © BELGA

Foto: AFP

De regering van Ecuador en de belangrijkste inheemse organisatie zijn zondag tot een akkoord gekomen om uit de sociale crisis te geraken die het land al dagen lam legt. De regering toonde zich bereid om de beslissing om subsidies op brandstof te schrappen, terug te draaien. Zondagavond zijn duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito op straat gekomen om het einde van de crisis, die het land twaalf dagen verlamd heeft, te vieren.

LEES OOK. Vlaams koppel zit al dag vast op luchthaven Quito en heeft pas dinsdag een terugvlucht: “We krijgen zelfs geen water” (+)

De protesten ontstonden nadat de regering van president Lenin Moreno een aantal economische en fiscale hervormingen had doorgevoerd, waaronder het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof.

Nu de regering terugkomt op die beslissing, beloven de inheemse leiders om de manifestaties te beëindigen, stelt Arnaud Peral, de VN-vertegenwoordiger voor Ecuador, die samen met de Katholieke Kerk de gesprekken op poten zette.

Daarmee komt er een einde aan de sociale crisis die al aan zes mensen het leven kostte sinds 3 oktober. Zondagavond zijn ook duizenden mensen die vorige week vanuit de Andes en het Amazonegebied naar Quito waren afgezakt om hun ongenoegen te uiten, begonnen aan de terugkeer naar hun dorpen.

“De maatregelen die van kracht waren in onze gebieden zijn opgeheven”, zei Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (Conaie). Vargas verwees zo naar de wegen die geblokkeerd zijn. Door het protest lag ook het transport van de olieproductie zo goed als stil. Dat transport wordt nu ook weer opgestart.

AANGERADEN