Video waarin valse Trump media neerschiet afgespeeld op conferentie Trump-aanhangers: “Verachtelijk en afschuwelijk”

Bron © BELGA

Een video waarin een valse Donald Trump leden van de media en zijn politieke tegenstanders neerschiet, neersteekt en aanvalt, is afgespeeld tijdens een evenement voor aanhangers van de president in zijn resort in Miami. Dat bericht de krant ‘The New York times’.

Op het evenement stonden toespraken gepland van Sarah Huckabee Sanders, gewezen woordvoerster van het Witte Huis, en Donald Trump Jr, zoon van de president. Zij hebben de video niet gezien op de driedaagse conferentie, aldus de Amerikaanse krant. De conferentie was georganiseerd door American Priority, een pro-Trumpgroep.

In de video zitten internetmemes en het logo van de herverkiezingscampagne van Trump. In een clip is het hoofd van de president te zien op het lichaam van een schutter die het vuur opent in de ‘Kerk van het Fake News’. De doelwitten hebben de logo’s van media als gezicht. De beelden lijken afkomstig te zijn van de film ‘Kingsman: the secret service’.

Iemand die de conferentie vorige week bijwoonde, nam met zijn telefoon een video op van de beelden en stuurde die via een tussenpersoon naar een journalist van de krant.

De organisator van het evenement zei in een verklaring op zondag dat de beelden zijn afgespeeld tijdens de conferentie, als onderdeel van een “expositie van internetmemes”. Hij hekelde de video en zei dat zijn organisatie onderzoekt hoe het was afgespeeld op de conferentie, meldt de krant nog.

BEKIJK OOK. Trump scheldt journalist de huid vol na vraag over Oekraïne-affaire: “Jullie zijn corrupt en fake”

CNN “doelwit”

De zender CNN is een van de doelwitten in de video. In een verklaring veroordeelt CNN de beelden. “Helaas is dit niet de eerste keer dat aanhangers van de president geweld tegen de media hebben gepromoot in een video die ze klaarblijkelijk entertainend vinden, maar het is veruit het ergste”, aldus CNN. De zender noemt de beelden “verachtelijk en afschuwelijk” en roept de president op om de video te veroordelen.

Bij de campagne van Trump zeiden ze niets te weten over de video. “Die video is niet geproduceerd door de campagne. We zien geweld niet door de vingers”, aldus woordvoerder Tim Murtaugh.

In 2017 tweette Trump een gelijkaardige, maar heel wat minder gewelddadige video waarin hij in een worstelpartij CNN overwint. De gewelddadige video die nu in Miami is afgespeeld, toont volgens The New York times hoe het taalgebruik van Trump tegen de media zijn aanhangers heeft beïnvloed en is doorgesijpeld in hun eigen propaganda.

Trump woedend

De Amerikaanse president Donald Trump is woedend en veroordeelt de video waarin een valse weergave van hem leden van de media en politieke tegenstanders neerschiet. Dat stelt zijn woordvoerster Stephanie Grisham op Twitter.

“De president Donald Trump heeft de video nog niet gezien, dat zal hij binnenkort doen, maar op basis van alles wat hij heeft gehoord, veroordeelt hij deze video ten strengste”, klinkt het.

AANGERADEN