Google eert Belgische uitvinder van “fenakistiscoop”

Bron © BELGA

Met een doodle op de homepagina van Google zet de internetgigant de Belgische uitvinder van de fenakistiscoop, Joseph Plateau, in de kijker. De fenakistiscoop heeft veel betekend voor de filmindustrie. De doodle over het werk van de uitvinder is in 41 landen op de startpagina van Google te zien naar aanleiding van zijn de 218de verjaardag.

Het eerbetoon toont verschillende illustraties naarmate je de doodle op andere apparaten bekijkt, zo is er een met een pannenkoek die wordt opgegooid en eentje met een bellenblazer.

Als jonge wetenschapper ontdekte en beschreef Plateau het fenomeen van de lichtnawerking: het fysisch verschijnsel waarbij een beeld gedurende een zeer korte tijd op het netvlies van het oog blijft “hangen”. Maar Joseph Plateau is vooral bekend van zijn fenakistiscoop, een apparaat dat een serie van tekeningen toont in verschillende bewegingsfases. Beweeg je de schijf waarop deze tekeningen zijn aangebracht, dan lijken ze in beweging te komen. De fenakistiscoop is de voorloper van de cinematograaf die de basis heeft gelegd voor de filmprojecter. Op die manier is het een zeer belangrijke schakel geweest voor de filmindustrie.

De Belg werd geboren in 1801 in Brussel en ging in 1835 aan de slag als hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Gent. “Bij de UGent herinneren we Joseph Plateau als een multidisciplinaire denker pur sang. Zijn nieuwsgierigheid vormde hem als wetenschapper, maar zijn creativiteit zorgde ervoor dat hij echt baanbrekend onderzoek verrichtte”, aldus Marjan Doom, directeur van het toekomstige Gents Universiteitsmuseum (GUM), waar ook de collectie van Plateau zal worden bewaard en tentoongesteld.

Vandaag is Joseph Plateau nog steeds aanwezig in Gent met onder meer de Joseph Plateaustraat en de Joseph Plateau Award van Film Fest Gent.

Google eert Belgische uitvinder van “fenakistiscoop”
Google eert Belgische uitvinder van “fenakistiscoop”