FOTO & VIDEO. Dat was nog eens een echt schlagerfestival op Kapelleken

Lochristi - Vierhonderd man kan er officieel in de tent, maar vol werd zondagavond bomvol op het wijkfeest van Kapelleken. Tel er dus nog maar een paar honderd bij die achteraan en aan de zijkant meegenoten van het spektakel. Het ging in crescendo, van opwarmer Evelien Cannoodt naar Luc Steeno, Bart Kaëll, Sam Gooris en kers op de taart, good-old Dennie Christian. Snipverkouden met doktersadvies om binnen te blijven, maar de man zweette zijn koorts dan maar uit op het podium. Met de onvergetelijke plakker 'Du' als afsluiter. Een memorabele avond op een van de grootste wijkkermissen van Lochristi. En zeggen dat editie 75 pas voor volgend jaar is.

"De tent zit nu vol, kom maar langs achter", flitste op onze gsm rond achten. Een berichtje en een goede tip van bestuurslid Danny Welvaert. Het was niet eens overdreven, want na de laatste accordeon van Luc Steeno was het even heikel aan het podium, toen er moest gesigneerd worden en de fans eigenlijk de frontstage zo goed als blokkeerden. Geen doorkomen meer aan, ook niet voor ons. Maar op Kapelleken hebben ze voor alles een oplossing: Steeno ontving zijn fans dan maar backstage tussen de bakken met broodjes en sandwiches.

Sam Gooris stond dan al aan de buitenkant van de tent grapjes te verkopen, zij het in de regen. Zonder 'ons Kelly', want die was zondagavond bezet door 'Dancing with the Stars', waar ze voor de derde keer op rij de topscore haalde.  Bart Kaëll liet ondertussen de zon binnen met 'Duizend Terrassen in  Rome', 'La Mamadora' en de onvermijdelijke hits 'Zeil je voor het eerst' en 'De Marie-Louise.'  Meteen werd er ingehaakt en trokken de polonaises door de zaal. Nog meer gekte? Daarvoor moest je bij Sam Gooris zijn. Een groot podium daar op Kapelleken, maar met elastieken benen heb je ruimte nodig. Sam vond er niets anders op dan gewoon over de tafels in rechte lijn naar de achterkant van de zaal te huppelen. Om er een 84-jarige fan - haar naam zijn we al vergeten - te trakteren met een Lootse azalea vanop het podium. Met de basketsloefkes ging het weer richting podium, om de enige zekerheid van de avond te laten ronken: de grasmachine die hem zijn hele jeugd al achtervolgde.

Water, zweet en gemorste dranken maakten het podium ondertussen kletsnat voor de intrede van Dennie Christian. "Dennie wie?", zeiden de jongsten onder ons. Een gigantische medley friste iedereens memorie meteen op. De Duitse schlagerzanger had geen doktersbriefje nodig om 'Besame mucho', 'Wij zijn twee vrienden', 'Zaterdagavond' - een duet met een dame uit het publiek - 'Rosamunde' en andere toppers uit de hitparades van de jaren zeventig te doen herleven. Het was gezien zijn fysieke toestand eventjes overleven voor de man. Geen bisnummers weliswaar nadat de sympathieke zestiger met zijn azalea van het podium verdween. Een duet van de all-time plakker 'Du' van Peter Maffay, met presentator van dienst Dennie Damaro, sloot de schlagernacht van Kapelleken af. Het mag gezegd: weinig comités in Lochristi en omgeving zullen het Kapelleken nadoen om deze toppers samen te brengen op één avond. Nadien werd ook bekendgemaakt dat de eerste topper voor de jubileumeditie van 2020 al vast ligt: Willy Sommers komt volgend jaar de leeuw uit de kooi laten op de hoek van de Braamstraat. U bent bij deze gewaarschuwd. 

Geniet na van de foto's en de sfeerfilmpjes van de Vlaamse en andere helden, en zoek uzelf. Wuivend aan de ellenlange tafels, of huppelend in de polonaise. 't Is maar een keer Kapellekenskermis. 

Door Geert Herman
VOOR ABONNEES