Turkse voetballer niet meer welkom bij Duitse club nadat hij steun voor oorlog in Syrië uitspreekt

Cenk Sahin (rechts) in actie voor St. Pauli. Foto: Photo News

De Turkse voetballer Cenk Sahin (25) is niet meer welkom bij zijn club FC Sankt-Pauli nadat hij op zijn Instagram-account zijn steun voor het Turkse offensief in Noord-Syrië had uitgesproken. Dat maakte de club uit de Duitse tweede klasse maandag zelf bekend op zijn website. “Wij zijn tegen elke vorm van oorlog. Deze uiting van solidariteit strookt niet met de waarden van onze vereniging.”

Sahin postte donderdag een Turkse vlag op zijn Instagram-account, en zei daarbij dat “wij aan de kant van de heldhaftige militairen staan”. Het Turkse offensief, dat een autonome Koerdische regio in het noorden van Syrië wil verhinderen, wordt in West-Europa veroordeeld. Zo riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel Turks president Recep Tayyip Erdogan al op de militaire operatie stop te zetten.

En ook bij cultclub FC St. Pauli, dat bekendstaat om zijn antifascistische houding, konden ze er dus niet mee lachen. Sahin wordt door de club uit Hamburg op een zijspoor gezet. Hij hoeft niet meer te komen trainen of spelen, en mag andere oorden opzoeken. Pikant detail: Istanbul Basaksehir, de club van Turks president Erdogan, reageerde maandagavond op de situatie door een foto van Sahin in een truitje van de Turkse nationale ploeg te posten met de boodschap: “Come back home”. Sahin speelde tussen 2011 en 2017 al voor Basaksehir.

Door Wim Conings
AANGERADEN
Meest recent