Abonnee worden? Kies je leesformule

15/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Filip en Mathilde voor het eerst met trein op staatsbezoek

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken vanochtend naar het Groothertogdom Luxemburg voor een driedaags staatsbezoek. Dat doen ze voor het eerst met de trein. Speciaal voor hen en de rest van de 200-koppige Belgische delegatie wordt een extra verbinding ingelegd vanuit het station Brussel-Luxemburg. Die vertrekplaats klinkt symbolisch, maar werd vooral om organisatorische redenen voorgesteld door de NMBS.

Normaal nemen Filip en Mathilde voor elk staatsbezoek het regeringsvliegtuig, maar dat vonden ze ecologisch niet verantwoord als transportmiddel naar een buurland. De auto, zoals eind 2016 voor het staatsbezoek aan Nederland, wordt dit keer aan de kant gelaten. Als alle delegatieleden – politici, zakenlui, academici en journalisten – individueel zouden aankomen, wordt de organisatie bij aankomst te complex. Eén groep maakt het overzichtelijker.

Groothertog Henri komt zijn neef koning Filip en zijn gevolg ophalen in het station van Luxemburg-stad. Hij begeleidt hen naar het groothertogelijk paleis, waar het staatsbezoek officieel van start gaat met een welkomstceremonie. De eerste dag is vooral ceremonieel, met als hoogtepunt het staatsbanket vanavond. Ook de terugreis donderdag gaat per trein. (dhs)

Lees meer op nieuwsblad.be/luxemburg

AANGERADEN
Meest recent