Abonnee worden? Kies je leesformule

15/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Amper twee van negen Vlaamse kabinetschefs zijn vrouwen

Zeg maar gauw, ’t is weer geen vrouw

De nieuwe lichting Vlaamse kabinetschefs is bijna voltallig. En veel meer dan bij de ministerploeg hebben die ervaring te over op het Vlaamse niveau. Ze moeten zo zorgen voor de nodige continuïteit in het beleid. Eén minpuntje wel: de bazen van de kabinetten zijn bijna allemaal mannen.

Linde De Corte kabinetschef van Benjamin Dalle (CD&V) Klaartje Theunis kabinetschef Wouter Beke (CD&V)

Het is een oud zeer. Er was maar één vrouwelijke kabinetschef bij de start van de regering-Peeters II in 2009. Van de zestien kabinetschefs en adjuncten bij de start van de regering-Bourgeois in 2014 waren er drie vrouwen. Het zette Amazone, de Vrouwenraad en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen aan tot de campagne Let’s make it fifty-fifty, waarmee ze wilden oproepen tot meer gendergelijkheid in topfuncties.

Momenteel zijn de negen Vlaamse ministers van de nieuwe regering-Jambon nog volop bezig met de samenstelling van hun kabinetten. Maar de chefs algemeen beleid zijn wel al aangewezen. En jawel: zijn er maar drie vrouwelijke ministers, dan zijn er zelfs slechts twee vrouwelijke kabinetschefs. Zo ‘erft’ Wouter Beke (CD&V) als minister van Welzijn de kabinetschef van zijn voorganger Jo Vandeurzen, Klaartje Theunis. Benjamin Dalle (CD&V) heeft dan weer Linde De Corte aangeduid. Zij is een opmerkelijke nieuwkomer en de enige zonder recente kabinetservaring – ze was eerder wel actief op de federale kabinetten van de CD&V’ers Steven Vanackere en Pieter De Crem. De dochter van de Gentse schepen Mieke Van Hecke werd recent getipt als topvrouw voor Beweging.net of als verjongingskandidaat bij de verkiezingen, maar ze kiest nu voor een rol achter de schermen.

Continuïteit

Maar voor de rest dus alleen maar mannen. En vaak namen die, net zoals Theunis, al actief waren onder de regering-Bourgeois. Ervaren rotten zoals Raf Suys (kabinet Hilde Crevits) en Luc Jansegers (kabinet Lydia Peeters) draaien al decennia mee in de backoffice van respectievelijk CD&V en Open VLD. En ook Jeroen Overmeer (kabinet Jan Jambon), Jeroen Tiebout (kabinet Ben Weyts) en Tom Van Laere (kabinet Bart Somers) brengen ondanks hun jongere leeftijd al veel Vlaamse ervaring met zich mee.

De Zweedse regering-Jambon wil zich inhoudelijk misschien wel onderscheiden van de vorige Zweedse formatie onder Geert Bourgeois, maar achter de schermen is er dus sprake van grote continuïteit. Het moet de transitie van portefeuilles en functies vlot laten verlopen.

De nieuwe N-VA-ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele brengen tot slot elk een kabinetschef van het federale niveau mee. Opvallend daar is vooral de figuur van Matthias Francken. De nog steeds maar 29 jaar oude ex-kabinetschef van Theo Francken maakt, in tegenstelling tot zijn vorige baas, wel de overstap naar het Vlaamse niveau. Ook daar blijft hij met voorsprong de jongste kabinetschef in dienst.

  

Linde De Corte kabinetschef van Benjamin Dalle (CD&V)

De dochter van de Gentse schepen Mieke Van Hecke (CD&V) was jarenlang de nummer twee van Beweging.net, de christelijke arbeidersbeweging. Ze stond zelfs te boek als de gedoodverfde opvolger van Patrick Develtere, toenmalig topman van het vroegere ACW. Uiteindelijk ging die post naar Peter Wouters.

De Corte zal nu het kabinet van de minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) managen. De juriste woont in het Hoofdstedelijk Gewest, een vereiste om de rechterhand te zijn van de verplichte Brusselaar in de Vlaamse regering. De werking van zo’n kabinet heeft ze al wat in de vingers na passages bij CD&V-ministers Pieter De Crem en Steven Vanackere.

 rr

Klaartje Theunis kabinetschef Wouter Beke (CD&V)

Kersvers Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kan steunen op de expertise van Klaartje Theunis, de kabinetschef van zijn voorganger en partijgenoot Jo Vandeurzen. Theunis is gepokt en gemazeld in de zorgpoot van de katholieke zuil. Ze was bestuurder in tal van koepelorganisaties en voor ze twee jaar geleden de overstap maakte naar het kabinet-Vandeurzen, was ze directeur Ouderenzorg van Zorgnet-Icuro. Dat verzamelt om en bij de 500 zorginstellingen in Vlaanderen. Haar voorgangster op het kabinet, Margot Cloet, ging de andere richting uit: zij werd topvrouw van Zorgnet-Icuro.

Theunis zorgt voor de continuïteit op Welzijn. De zorgsector ligt de partij na aan het hart en is een van de weinige plekken waar de katholieke zuil nog echt sterk staat.

AANGERADEN