“Gevaarlijke ISIS-gevangenen vrijgelaten na inval in Syrië”, Trump legt Turkije sancties op

Bron © BELGA, Guardian, Fox

Amerikaans president Donald Trump en minister van Defensie Mark Esper (rechts). Foto: AFP

De Turkse inval in het noordoosten van Syrië heeft ertoe geleid dat verschillende gevaarlijke gevangenen van ISIS zijn vrijgelaten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, verklaard. Intussen heeft president Donald Trump sancties uitgevaardigd tegen Turkije.

“Ondanks het verzet en de herhaaldelijke waarschuwingen van de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap, heeft de Turkse president Erdogan een unilaterale invasie van het noorden van Syrië bevolen die heeft geleid tot wijdverspreide slachtoffers, vluchtelingen, verwoesting, onveiligheid en een groeiende bedreiging tegen Amerikaanse militairen”, stelt Esper in een mededeling.

“Deze onaanvaardbare aanval heeft ook de succesvolle multinationale ‘Defeat ISIS’-missie in Syrië ondermijnd, wat resulteerde in de vrijlating van verschillende gevaarlijke ISIS-strijders”, aldus Esper nog.

“Ik zal volgende week de NAVO bezoeken in Brussel, waar ik onze bondgenoten zal aanzetten om gezamenlijke en individuele diplomatieke en economische maatregelen te nemen als antwoord op deze verschrikkelijke acties van Turkije.”

Importheffingen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft alvast laten weten dat hij de importheffingen op Turks staal zal verdubbelen, van 25 naar 50 procent, en dat hij de handelsgesprekken met Ankara stopzet.

Daarnaast legt Washington sancties op aan verschillende (ex-)verantwoordelijken binnen de Turkse regering. Die sancties viseren onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken, van Defensie en van Energie en de ministeries van die laatste twee. Alle Amerikaanse eigendommen en belangen van die personen en instanties zullen worden bevroren en moeten worden aangegeven aan de autoriteiten, luidt het.

De Amerikanen dreigen voorts ook met sancties tegen buitenlandse financiële instellingen “die bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen faciliteren”.

Trump: “Brengt burgers in gevaar”

“Gevaarlijke ISIS-gevangenen vrijgelaten na inval in Syrië”, Trump legt Turkije sancties op
Foto: AFP

“Het Turkse militaire offensief brengt de burgers en ook de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar”, verklaart Trump in een mededeling. “Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt.”

“Turkije moet prioriteit geven aan de bescherming van burgers, zeker aan kwetsbare etnische en religieuze minderheden in het noordoosten van Syrië. Willekeurig burgers aanvallen, burgerinfrastructuur vernielen en zich richten op etnische of religieuze minderheden is onaanvaardbaar”, aldus de president.

“Troepen blijven in de regio”

Hij voegt eraan toe dat de ongeveer 1.000 Amerikaanse manschappen die uit het noordoosten van Syrië teruggetrokken worden, in het Midden-Oosten blijven. De Amerikaanse troepen “worden elders ingezet en blijven in de regio om de situatie op te volgen en een herhaling van 2014 te voorkomen, toen de verwaarloosde dreiging van ISIS Syrië en Irak veroverde”, dixit Trump. Nog volgens de president blijft een klein aantal Amerikaanse militairen in het zuiden van Syrië om er de restanten van ISIS te bekampen.

Trump had maandag naar verluidt ook een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Daarin drong hij er bij Erdogan op aan om “een einde te maken aan de invasie” in Syrië en “een onmiddellijk staakt-het-vuren” af te kondigen. De Turkse president zou hebben beloofd dat “er geen enkele aanval zal plaatsvinden op de stad Kobane”, laat de Amerikaanse vicepremier Mike Pence weten. Die Syrische stad vlak over de Turkse grens, is in handen van de Koerden. Er zouden zich nog Amerikaanse troepen in de buurt bevinden, en Turkije kent volgens de VS de exacte locaties van alle troepen.

Pence zal zich naar eigen zeggen op vraag van president Trump binnenkort naar Turkije begeven.

Koerden in de steek gelaten

De aankondiging van Trump zondag dat de Verenigde Staten hun troepen uit het noorden van Syrië terugtrokken en de Amerikaanse aanwezigheid aan de grens tussen Syrië en Turkije fors verminderden, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor een Turkse invasie, heeft de Amerikaanse president nationaal en internationaal heel wat kritiek opgeleverd. Velen vinden dat de Amerikanen met deze beslissing de Koerden in de steek laten en vrezen dat ISIS hierdoor opnieuw aan kracht kan winnen.

TOP 10 MEEST GELEZEN