Vuilste huis wordt uitgemest: “Maar man zelf ziet er altijd proper uit”

Gent -

Drie man hebben een hele voormiddag lang een container van 8 ton gevuld met afvalzakken vol gore rommel die de alleenstaande bewoner van een rijhuis in Sint-Amandsberg jarenlang in zijn huis heeft opgestapeld. “Er zullen zeker nog twee en misschien zelfs vier dagen nodig zijn om het pand proper te maken”, zegt het kabinet van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Daarna mag de man opnieuw in zijn woning. We hebben hem sociale begeleiding aangeboden en hij heeft daarmee ingestemd.”

De Heiveldstraat werd vanochtend vroeg gewekt door het kabaal van een container die geplaatst werd. Rond 9 uur kwam een professionele firma langs om een het huis leeg te maken dat de afgelopen dagen de bedenkelijke reputatie kreeg van “vuilste huis van Gent” Op dat moment trok de enige bewoner, een vijftiger,de voordeur van zijn eigendom achter zich dicht en beende snel weg naar familie, waar hij de komende dagen wordt opgevangen.

Vuilste huis wordt uitgemest: “Maar man zelf ziet er altijd proper uit”
Tientallen vuilniszakken die de man zelf had verzameld, werden buitengesleept Foto: fvv

De zaakvoerder van de opruimfirma was, geholpen door twee Bulgaarse krachten, de hele voormiddag in de weer om de rommel in een grote container te dumpen. Verder dan de garage en een deel van het gelijkvloers waren ze tegen het middaguur nog niet geraakt. Ze verzamelden de viezigheid in grote zakken maar moesten ook tientallen vuilniszakken buitenslepen die de man zelf had gevuld. “Ik denk niet dat in de twintig jaar dat hij hier woont, hij één keer de vuilzakken heeft buitengezet”, zegt overbuurvrouw Monique Graton.

Een bijzonder schrijnend beeld zijn de emmers in de garage die de man vulde met uitwerpselen omdat zijn toilet niet meer werkte.

Maden en ratten

“Nochtans was er op de bewoner zelf weinig aan te merken”, zeggen verschillende buren. “ Hij ziet er altijd verzorgd uit en gladgeschoren. Hij heeft ook vast werk in een groot bedrijf, waar hij de nachtshift doet.” Buren vermoeden dan ook dat de man zich door de jaren heen steeds meer had verschanst in een of twee propere kamers en de rest liet uitgroeien tot een stort.

Vuilste huis wordt uitgemest: “Maar man zelf ziet er altijd proper uit”
“Vijf jaar al zijn de buren bezig met een oplossing te vinden”, zegt Monique Graton Foto: fvv

Volgens de buren proberen zij al 5 jaar het probleem aan te kaarten. “Eerst hebben wij onze buur, die 20 jaar geleden dit huis heeft gekocht, er zelf op gewezen dat hij zijn rommel moest opruimen”, zegt Monique. “Ik wil niet geholpen worden”, was zijn korte antwoord.

Vuilste huis wordt uitgemest: “Maar man zelf ziet er altijd proper uit”
Alleen al met de opruiming van de garage was men een hele voormiddag bezig. Foto: fvv

Afgelopen zomer verergerde de situatie en was ook voor het eerst vanop straat duidelijk te zien hoe de rommel op de eerste verdieping een meter hoog tegen de voorruit was gestapeld. Toen de stank in de zomerhitte niet meer te harden was, het vuil onder de voordeur naar buiten sijpelde en maden en ratten zichtbaar werden, maakten werknemers van een firma die de dakgoot van de buren kwamen vernieuwen een filmpje van de gore boel en zetten het op sociale media.

“Dat zette eindelijk de boel in gang”, zegt Monique. “Zelf had ik dan al de politie gebeld en het dienstencentrum maar er gebeurde niets. Net zoals er de afgelopen vijf jaar niets is gebeurd. Zolang is een rechtstreekse buurvrouw er al mee bezig.”

Onbewoonbaar

“Het klopt dat er vroeger al een melding was gekomen”, zegt Thomas Dierckens, woordvoerder van de burgemeester. “Maar dat ging eigenlijk over een burenconflict rond een boom die door de dakgoot groeide.”

“Na de zomer hebben wij inspecteurs gestuurd maar die bleven steeds voor een gesloten deur staan. Uiteindelijk heeft de burgemeester dan vorige week een betredingsbevel uitgevaardigd, wat een heel uitzonderlijke maatregel is in Gent. Toen een opgevorderde slotenmaker klaar stond om de voordeur te forceren, liet de man ons voor de eerste keer zelf binnen. We hebben hem toen een week de tijd gegeven om zelf een opruimingsfirma te contacteren. Hij is daar niet op ingegaan, dus hebben we de woning onbewoonbaar verklaard en vandaag zelf actie ondernomen.”

Zolang er geruimd wordt, mag de man zijn woning niet meer betreden, tenzij hij zelf meehelpt. De bewoner zal ook moeten opdraaien voor de schoonmaakkosten en de muizenverdelging. “Daarna mag hij opnieuw zijn woning binnen. Maar we zullen hem ook sociaal begeleiden. “

De bewoner zelf heeft geen partner of kinderen.

In Gent gebeurt het zo’n acht keer per jaar dat controleurs de hygiëne in een woning zo ondermaats vinden dat een opkuis wordt geëist. Meestal gaat de bewoner daar zelf op in.

Vuilste huis wordt uitgemest: “Maar man zelf ziet er altijd proper uit”
Foto: fvv
Door gn, jdu, jvh
AANGERADEN
Meest recent