Lochristi kreeg op tien jaar tijd 24.000 vierkante meter winkelvloer extra

Foto: © Alexander Meeus

Lochristi -

Lochristi is een van de best scorende gemeenten in de Gentse regio als het gaat over leegstaande winkelpanden. Slechts 3,4 procent van alle winkelvloer in de gemeente stond begin dit jaar leeg. Dat tonen officiële cijfers. Op tien jaar tijd kwam er 24.000 vierkante meter ingevulde winkelvloer bij in Lochristi.

Lochristi doet het goed op vlak van leegstaande handelspanden. Op tien jaar tijd zijn er netto meer dan vijftig winkelpanden bijgekomen, terwijl de leegstand amper toenam. Dat tonen de nieuwste data van handelsbank Locatus, die te raadplegen zijn in een databank van de Vlaamse provincies. Locatus is een firma die gespecialiseerd is in het in kaart brengen van handelspanden.

Voor Lochristi tonen de data dat 5,1 procent van de handelspanden in de gemeente begin dit jaar leegstond. Netto gaat het om 20 van de 390 beschikbare handelspanden op het grondgebied van Lochristi. Tien jaar geleden telde Locatus slechts 7 leegstaande panden leeg in de gemeente.

Het aantal leegstaande handelspanden in Lochristi is dus wel toegenomen op tien jaar tijd, verdubbeld zelfs. Maar in dezelfde periode (2009-2019) zijn er in de gemeente ook netto 54 handelspanden bijgekomen. De gestegen leegstand is dus beperkt.

Bovendien is het percentage van de winkelvloeroppervlakte in Lochristi dat leegstaat uitzonderlijk laag. Begin 2019 stond slechts 3,4 procent van de totale winkelvloeroppervlakte in Lochristi leeg. In heel Oost-Vlaanderen was dat gemiddeld 11,4 procent.

Als we de data meer in detail bekijken blijkt dat in Lochristi centrum amper 1,7 procent van de winkelvloer leegstaat. In Zaffelare is dit wel 5 procent, in Zeveneken 15,3 procent en in Beervelde liefst 51,6 procent. In absolute cijfers gezien staan in Beervelde wel slechts 4 van de 38 handelspanden leeg. Het hoge procentuele cijfer wijst op een of meerdere grote panden die niet ingevuld zijn.

Dit kan te verklaren zijn omdat Lochristi veel baanwinkels met een grote oppervlakte heeft, waarvan er weinig leegstaan. Op tien jaar tijd is er in de gemeente zo’n 24.000 vierkante meter ingevulde winkelvloer bijgekomen.

Nog een cijfer waar Lochristi opvallend scoort is het aantal ingevulde handelspanden dat de gemeente telt. Terwijl in veel Vlaamse gemeenten het aantal ingevulde winkelpanden afneemt, is dat in Lochristi gevoelig toegenomen. In 2009 telde Locatus er 329 ingevulde panden, in 2019 liefst 370. De laatste vier jaar is dat cijfer wel niet meer gestegen.

Het aantal winkelpanden is overal in Vlaanderen en Brussel al tien jaar aan het dalen, tonen de cijfers. Zakenkrant De Tijd rekende afgelopen weekend uit dat vijftien procent van de winkels zijn verdwenen uit de gemeenten en steden. Experts wijzen naar de opkomst van online winkelen en veranderende consumentenpatronen.

Lochristi kreeg op tien jaar tijd 24.000 vierkante meter winkelvloer extra
Foto: provincie.incijfers.be
Lochristi kreeg op tien jaar tijd 24.000 vierkante meter winkelvloer extra
Lochristi kreeg op tien jaar tijd 24.000 vierkante meter winkelvloer extra
Foto: provincie.incijfers.be
Door Bert Staes
AANGERADEN