“Koerden heroveren belangrijke grensstad”, Turkse soldaat omgekomen bij granaataanval

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Syrische Democratische Strijdkrachten onder leiding van de Koerden hebben een belangrijke grensstad heroverd in het noordoosten van Syrië. Ze hadden eerder een aanval op Turkse troepen en hun bondgenoten opgestart. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en Koerdische bronnen dinsdag gezegd.

Het SOHR meldde dat de SDF-strijders de controle over Ras al-Ain hebben heroverd op de Turkse troepen en hun bondgenoten, die de stad twee dagen geleden hadden veroverd. Koerdische bronnen bevestigden de aanval en zeiden dat ze ook het nabijgelegen dorp Tal Helef veroverden. Bronnen dicht bij de door Turkije gesteunde rebellen meldden echter dat er hevige gevechten plaatsvinden in Ras al-Ain.

Maandag zijn Syrische regeringstroepen ontplooid in Koerdische bolwerken in het noordoosten van Syrië, na een akkoord tussen de Koerden en Damascus om de Turkse inval tegen te gaan. Die begon op 9 oktober.

Turkse soldaat komt om bij granaataanval in noorden van Syrië

Bij een granaataanval in Manbij, in het noorden van Syrië, is dan weer een Turkse soldaat om het leven gekomen. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Acht andere soldaten raakten gewond bij de aanval van Koerdische eenheden.

In Turkije zelf zijn dinsdag twee burgers om het leven gekomen in de grensstad Kiziltepe, toen die vanuit Syrië beschoten werd. Twaalf burgers raakten gewond. Dat meldt het staatspersagentschap Anadolu, dat de schoten toewijst aan de Koerdische militie YPG.

“Internationale hulp in noordoosten Syrië volledig stil”

De internationale humanitaire hulp aan de gebieden onder Koerdische controle in Syrië ligt intussen volledig stil. Dat hebben de Koerdische autoriteiten in Syrië aangekondigd. “De situatie van ontheemden is verergerd in de gebieden geviseerd door de agressie (van Turkije, nvdr), met de totale stop van de humanitaire hulp, van de activiteiten van alle internationale organisaties en de terugtrekking van hun werknemers”, aldus het semi-autonome Koerdische bestuur.

Door jvh