Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken: “Wie gaat strijden voor Erdogan, moet Belgische nationaliteit verliezen”

Bron © BELGA

Tom Van Grieken Foto: Kris Van Exel

Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in waardoor iedereen die zijn legerdienst doet in een land dat behoort tot de Organisatie voor Islamitische Samenwerking zijn Belgisch staatsburgerschap verliest. “Wie gaat vechten voor een land waarvan de waarden haaks op de onze staan, heeft hier geen plaats meer”, vindt partijvoorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken.

Van Grieken wijst erop dat de recente inval van Turkije in Syrië internationaal afgrijzen opwekt en dat ook in België de verontwaardiging groot is. Maar volgens Vlaams Belang niet bij iedereen, en dan kijkt de partij naar de Turkse gemeenschap in ons land. Heel wat burgers bezitten zowel de Belgische als de Turkse nationaliteit, wat volgens de partij tot een belangenconflict leidt. Vlaams Belang klaagt aan dat sommigen van die groep momenteel in het Turkse leger dienen en de inval dus ondersteunen. Zo maken de media melding van de Mechelse rapper BizzyBlaza, die met het Turkse leger vecht in Syrië en daarmee pronkt op de sociale media. En de Voetbalbond is een onderzoek gestart naar de jeugdvoetbalploeg Turkse FC uit Beringen die de militaire groet brengt. “Het is duidelijk dat de dubbele nationaliteit leidt tot belangenconflicten. Tijd dat men daar dan ook komaf mee maakt. Vlaams Belang wil alvast het voortouw nemen”, zegt Kamerfractieleidster Barbara Pas.

Partijvoorzitter Van Grieken wil in de praktijk dat er stappen worden genomen tegen Belgische staatsburgers die gaan vechten voor een buitenlandse mogendheid en diende daar een wetsvoorstel voor in. “Wie voor een leger van een land gaat vechten waarvan de waarden haaks op de onze staan, moet zijn staatsburgerschap verliezen”, vindt hij. Concreet wil de partij dat al wie steun verleent aan een krijgsmacht van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking de Belgische nationaliteit verliest.

bekijk ook

Tom Van Grieken heeft opvallend cadeau mee voor Bart De Wever voor verkennende gesprekken

Vlaams Belang voor eerste keer uitgenodigd op het paleis. Tom Van Grieken: “Als hij respect toont, wij ook”

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN