Froome en Bernal zijn opgetogen maar weten niet wie volgend jaar meedoet: “Dit parcours speelt zeker niet in ons nadeel”

Foto: Photo News

Met maar liefst vijf echte aankomsten bergop én slechts één tijdrit, ook nog bergop, waren de klimmers duidelijk in hun nopjes. “Dit parcours speelt zeker niet in ons nadeel”, vonden Chris Froome en Egan Bernal, de twee meest omringde renners tijdens de voorstelling.

LEES OOK. ANALYSE. Wat mogen we van Tour de France 2020 verwachten? “Bernal doet nu al reuzenzaak”

LEES OOK. Dit is het rittenschema van de Tour de France 2020: “Geen Tour voor rouleurs, maar voor klimmers”, aldus Tourbaas Christian Prudhomme

Chris Froome was één van de meest bekeken renners op de voorstelling van het parcours. De viervoudige Tourwinnaar was nog opvallend moeilijk te been maar daar leek hij niet om te malen. Hij zag dat ASO een zwaar parcours had uitgetekend. “Zo’n parcours geeft me enorm veel motivatie om terug te keren”, klonk het. “Dit is misschien wel het zwaarste parcours van de jongste jaren. Er liggen veel mogelijkheden om echt koers te maken. Er wordt heel veel geklommen en dat ligt me wel. Ik ken de wegen rond Nice zeer goed en daar kan al heel veel gebeuren. Het wordt sowieso een Tour die beslist zal worden in de bergen. Da’s goed voor mij, maar ook Egan (Bernal, red) zal dit graag zien. Ikzelf moet eerst nog zien of ik opnieuw mijn vroeger niveau bereik. Dat is mijn eerste uitdaging, dan zien we verder. Mijn herstel verloopt voorspoedig maar ik heb nog veel werk voor de boeg. Er moet nog een plaat en wat schroeven uit mijn heup worden verwijderd maar ik doe er alles aan. Van zodra de dokters me vertelden dat ik opnieuw op niveau zou kunnen koersen, heb ik er alles aan gedaan om terug op niveau te komen. Week per week ben ik verbeterd en ik hoop volgend seizoen zo snel mogelijk terug in competitie uit te komen.”

Het gebrek aan kilometers tegen de klok in de Tour van volgend jaar stoorde Froome niet echt. “Het is wat het is. Het had voor mij meer mogen zijn maar die tijdrit naar La Planche gaat zeer interessant worden, voor renners en publiek. Misschien moeten we wel van fiets wisselen. Wie onze leider zal zijn? We weten nog niet wie wat gaat rijden. Er zal er wel eentje van ons Giro of Vuelta doen, met Thomas erbij. We weten niet hoeveel leiders we zullen hebben. Het is allemaal nog vroeg. Ik wil er ook bij zijn maar ik moet zelf eerst honderd procent in orde zijn. Uiteraard wil ik die vijfde Tourzege, het blijft mijn droom. Maar alleen al aan de start van de Tour staan, zou mij heel wat voldoening geven, na al mijn blessures.”

LEES OOK. Chris Froome nog trekkebenend en met verbeten grimas op presentatie

Bernal tevreden

“Uiteraard is dit een parcours voor iemand die goed kan klimmen”, glimlachte titelverdediger Egan Bernal. “Met slechts een tijdrit ligt de focus vooral op klimmen en dat vanaf de tweede tot en met de twintigste etappe. Er zal veel worden aangevallen, dit parcours nodigt uit tot offensief koersen en altijd en overal zal iemand tijd proberen terug te nemen. Of ik kan winnen? Dat weet ik niet. Ik moet eerst weten of ik naar de Tour ga. Er zijn in mijn ploeg nog renners die de Tour kunnen winnen. We zullen eerst overleg plegen om te zien wie waar rijdt.”

Of de titelverdediger er niet sowieso bij moet zijn? Bernal: “Ik zou graag terugkeren maar ik heb ook heel veel respect voor de Vuelta en voor de Ronde van Italië. Ik zie wel wat het management beslist maar ja, ik wil graag de wedstrijd rijden met het rugnummer één. Maar dit team is meer dan mezelf.”

Of dit hem meer ligt dan het parcours van vorig jaar? Bernal: “Ik denk het wel. Op het eerste gezicht zeker maar ik moet het parcours nog leren kennen. De laatste tijdrit zal alvast niet beslissen wie de leider is binnen ons team. Maar nogmaals, ik maak mij geen zorgen. Vorig jaar stond ik ook niet als leider van het team aan de start in Brussel.”

Door Hugo Coorevits in Parijs, gvdl
AANGERADEN